Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær

Hele verden på klima-kursus i København

Et nyt klima-kursus på Københavns Universitet har fået stor international succes. Forklaringen er e-læring, der tiltrækker kursister fra både Afrika, Asien, Australien, Rusland og USA.

Deltagere over hele kloden følger i dette semester det samme kursus på Københavns Universitet. Lokal elektronik gør det muligt at få global undervisning. Kursusemnet er da også noget, der berører den globale landsby. Nemlig klimaforandringerne.

Københavns Universitet udbyder kun kurset, der hedder Climate Change Impacts, Adaptions and Mitigation, online, men det har ikke fået potentielle deltagere til at blive væk. Faktisk er der hele 60 kursister fordelt ud på 25 lande.

Deltagerne kommer fra en række afrikanske og asiatiske lande, fra Australien, Rusland og Ukraine samt fra Nordamerika, Skandinavien og de øvrige europæiske lande.

"Kurset er rigtigt godt til at sætte e-læring på universiteternes dagsorden," siger Niels Andreasen fuldmægtig i IT- og Telestyrelsen og ansvarlig for Videnskabsministeriets udviklingspulje til e-læring.

Interaktivt kursus

Uddannelsen er støttet med 450.000 kroner fra Videnskabsministeriets e-læringspulje.

"Tidligere har det ofte været ildsjæle i universitetsmiljøet, der har gjort e-læring muligt. Med det her initiativ forsøger man at rette ledelsesmæssig fokus på mulighederne med e-læring på universiteterne," siger Niels Andreasen.

På Københavns Universitet er man også glade for kurset.

"Vi har tidligere haft utroligt gode erfaringer med e-læring og den interaktivitet som det giver," siger Christian Bugge Hansen, adjunkt på Københavns Universitet og ansvarlig for kurset.

"Det er rigtigt positivt, at vi sparer CO2 på afholdelsen af selve kurset. Her er det blandt andet de transportudgifter, der ellers ville have været brugt på transport af de undervisere og elever, vi har fra udenlandske lande."

Danmark bagud med e-læring

Men Københavns Universitet er ikke de første til at lave ét e-læringskursus omkring klimaforandringerne.

Iowa State University har lavet et tilsvarende e-lærings kursus, der hedder "Global Change Course". Det har kørt siden 1994, og man har haft mulighed for at eksportere kurset til de latinamerikanske lande.

Elsebeth Korsgaard Sorensen, lektor på Institut for information og medievidenskab på Aarhus Universitet, har været over e-læringsdelen af det amerikanske kursus.

"Danmark halter lidt bagud i forhold til det totale online kursusudbud. Vi er mere til e-læringskoncepter, der også har et fysisk aspekt," siger Elsebeth Korsgaard Sorensen.

"Alle disse små initiativer er rigtig gode, men man kunne overveje, om man ikke kan bruge mere tid på at undersøge, hvad der ellers er af initiativer på området globalt set."

Men Niels Andreasen er ikke helt enig i, at man kan sammenligne de to kurser.

"Der er en forskel på angelsaksisk undervisningsform og skandinavisk undervisningsform. Det danske kursus bygger meget mere på dialog, og man har f.eks. muligheden for at være i dialog med nogle af de eksperter, der skal rådgive under klimatopmødet senere på året," siger Niels Andreasen.

Obama-rådgiver underviser på kurset

Det er ikke første gang, at man på Københavns Universitet har e-læringskurser.

"Vi havde tidligere stor succes med et andet e-læringsprojekt, der omhandlede 'Enviromental Management in Europe'. Det fik utrolig god feedback fra de studerende," siger Christian Bugge Hansen.

"Det er ud fra dét kursus, at vi har fået inspiration og opbakning til at gå videre med dét nye projekt. Vi har i høj grad været i stand til at skaffe verdensklasse undervisere til kurset på grund af, at det har været udbudt online."

En af lærerne ved kurset er Daniel M. Kammen, professor ved Berkeley Universitet i Californien og klimarådgiver for den amerikanske præsident Barack Obama.

Kurset er gratis at følge for universitetsstuderende, der går på et europæisk universitet, men koster 26.250 kroner at følge for andre. Kursusformen består i ugentlige opgaver og aktiv deltagelse i diskussioner på kursets debatfora samt en afsluttende 24-timers eksamen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere