Onsdag 29. oktober 2008 har it-blogger Dorte Toft og Computerworlds Jan Horsager og Kristian Hansen et knap tre timer langt interview med Stein Bagger og kommunikationsrådgiver Erik Ove.
Her følger journalist Kristian Hansens oplevelse af forløbet beskrevet i bogen Fupfabrikken:
På bagsædet af Fiat Puntoen sidder jeg med hovedet bøjet forover, så min 192 centimeter høje krop kan være i bilen.
Foran sidder Dorte Toft, mens min chefredaktør Jan Horsager kører bilen, som han har holdt fast i efter sin redaktørudnævnelse.
Vi er på vej ud til interviewet med Stein Bagger og kommunikationsrådgiver Erik Ove hos IT Factory.
Vi triller ud af København mod de dyrere kvarterer nord for hovedstaden, og imens skælder og smælder Dorte Toft på Computerworld over, at avisen ikke citerer hendes blog-indlæg.
"Det er en skandale. I USA citerer man flittigt blogs," siger hun.
Angrebet er ikke rettet personligt mod nogen, og Dorte Toft kigger da også lige ud af forruden, mens Jan Horsager koncentrerer sig om at køre.
Fiaten blegner
Da vi når frem, griner vi af synet af Fiat Puntoen, der holder parkeret mellem de store Mercedeser og BMW'er ude foran IT Factorys store bygning.
Mens vi står i receptionen og venter, bemærker jeg en glasdør med teksten PaaS. Det er navnet på en af IT Factorys store fremtidssatsninger.
I det samme hører jeg en person komme gående hurtigt bag mig. Jeg vender mig om. Lige foran mig står 170 centimer høje Stein Bagger med et stort smil. Han rækker hånden frem og hilser med et fast håndtryk.
Stein Bagger fører an op til mødelokalet et par etager oppe. Vi går igennem et stort lokale, hvor der sidder omkring ti relativt unge medarbejdere og arbejder foran computerskærme.
De kigger meget koncentreret på deres skærme og ikke så meget som smugkigger, da vi fire går igennem lokalet med direktøren i spidsen.
Oppe i mødelokalet tager en lille solbrun mand med et ældre udseende imod os, kommunikationsrådgiver Erik Ove.
I bilen på vej til interviewet joker Dorte Toft med, om Erik Ove nu vil give hende et knus, som han gjorde i gamle dage, efter alle de beskyldninger, der er skrevet på hendes blog.
Det sker ikke.
Jeg sætter min computer og papirer på pladsen mellem Dorte og Jan og overfor Erik Ove. Stein Bagger står for enden af bordet og serverer kaffe. Jeg langer en cola til mig, mens kurven foran med små indpakkede kransekager tydeligvis også er sat frem til selvbetjening.
"Jeg har en liste her, som jeg gerne vil gå igennem," siger Stein Bagger, da han sætter sig ved siden af Erik Ove.
Indrammet ph.d.
Direktøren hiver et indrammet diplom op, der nok måler 40 gange 60 centimeter.
"Jeg har taget mit eksamensdiplom med," siger han og holder diplomet op. Vi kan senere ringe op til universitetet, da jeg har taget et conference call med, forklarer Stein Bagger.
"Jeg har en business-ph.d. om konkurrencefordele under negativ vækst," siger han og fortæller fra hvilket universitet.
Dorte Toft indvender, at det ikke er det universitet, der tidligere er blevet oplyst.
"Hvis I tror, at diplomet er fabrikeret i kælderen, så ringer vi da bare," farer Erik Ove op.
"Kan du fortælle lidt om, hvornår og hvordan du har taget den?" spørger Jan Horsager.
"Joh, men jeg vil egentlig gerne gøre listen færdig. Jeg har også nogle revisorer siddende klar nedenunder, og som skal hjem, hvis der ikke er brug for dem," svarer Stein Bagger.
Det skal ikke blive sidste gang, vi bliver holdt hen med henvisninger til, at det vil han komme ind på senere.
Svensk makker er god nok
"Så er der spørgsmålet om de to amerikanske partnere. Jeg vil jo sige sådan her; Jeg holder ikke øje med hvem, der køber hvem. Det, der er interessant for os, er, at de betaler deres regninger. Det gør de," fortsætter Stein Bagger.
"Der er peget på Mikael Ljungman. Nu kalder jeg det et plettet papir, men vi gør ikke så meget ud af om en ansat, ejer eller ejerkreds har været involveret i noget," lyder det fra direktøren.
Han forsøger at hive et eksempel frem, der måske skal afdramatisere og henvise til Gizmondo, hvor højtstående direktører viste sig at have lange domme.
"Altså hvis der var en indbrudstyv, der var brudt ind hos TDC Mobil, det gør jo ikke TDC Mobil dårligere, hvis de ellers betaler deres regninger," siger Stein Bagger.
Jeg er overrasket. Har han overhovedet forstået, hvem de to svenskere er, og hvad de har lavet?
Den energiske direktør fejer dog bekymringerne om svenskerne af med, at forretningerne med svenskerne er ganske reelle.
"Derfor vil jeg sige, at med den dækning, som vi trods alt har - det vil jeg komme ind på senere - så må jeg ærligt tilstå, at det ikke er noget, jeg går så meget op i," siger Stein Bagger.
"Kender du manden? Har du mødt ham?" bryder jeg ind.
"Ja, jeg har mødt ham," svarer Stein Bagger.
"Ved flere lejligheder? Og hvornår?" spørger jeg.
"Jeg har mødt ham to gange på kontoret i New York hos Media Power," svarer Stein Bagger efter en anelse tøven.
Derefter kommer han med en længere smøre om samarbejdet. Han forklarer, at IT Factory har lavet en aftale med Media Power om anvendelse af dets mobile teknologi, hvor man kan sende små videoreklamer på mobilen og registrere, om folk ser det.
"Vores tanke er at bruge det her på IBM's Lotusphere i januar, så vi scanner deltagernes kort ind og så kan sende nogle små reklamespots til dem," siger han.
Hvad? Skal de to dømte svenskeres firma optræde på IBM's store prestigeshow i Orlando med tusindvis af deltagere, tænker jeg.
Det er en helt ny oplysning, som hverken Bagger eller Ljungman tidligere har nævnt.
Læst i Computerworlds debatforum
Vi forsøger at få afklaret det præcise forhold mellem Media Power og IT Factory, men Stein Bagger svarer endnu engang undvigende.
"Det var egentlig det, som jeg ville gennemgå med forretningsområde og så videre senere," siger Stein Bagger.
"Kan vi ikke gøre ham færdig? Du siger, at han har plettede papirer?" spørger jeg.
"Det er det, som jeg har kunnet læse mig til i jeres debatforum," svarer Stein Bagger.
"Nu er du blevet gjort bekendt med det. Hvad siger det dig, er det noget, der får konsekvenser eller lignende?" spørger jeg.
"Næh. Jeg må sige, at det er en virksomhed, der er ved at blive noteret på Nasdaq, så vidt vi kan se. Vi synes, det er en supergod teknologi, de har. De regninger og fakturaer, vi sender, dem betaler de. Og hvis han har haft en forhistorie. Det har jeg ikke noget forhold til. Ikke så længe han opfører sig pænt og ordentligt," siger Stein Bagger.
"Hvornår mødte du Mikael Ljungman? Det var i New York, men hvornår var det, inden for de sidste par år?" spørger jeg.
"Ja, både jeg og vores COO Karina Buch har været derovre. Det er hende, der har lavet aftalen på den mobile platform. Så, ja," siger Stein Bagger.
"Altså, vi gør ofte det, at hvis vi er ude og er i nærheden af forretningspartnere, så er det da meget hyggeligt at gå forbi og sige pænt goddag," fortsætter Stein Bagger.
"Har du mødt hans forretningspartner Carl Freer?" spørger jeg.
"Nej, det har jeg ikke," lyder det korte svar fra direktøren, mens han uden at blinke kigger mig direkte i øjnene.
Vi spørger atter ind til karakteren af samarbejdet mellem IT Factory, Media Power og eCommerce, men Stein Bagger siger igen, at det vil han forklare, når han har været igennem sin liste.
Jeg er en anelse rystet. En direktør, der står i spidsen for en dansk virksomhed med tæt på en milliardforretning, forsvarer samarbejdet med to dømte bedragere med tilknytning til stærkt voldelige elementer.
Platugle, fusker og bedrager
Stein Baggers videre færden på mødet får kun vores kæber til at falde endnu længere mod gulvet.
"Jeg synes, at det er ubehageligt at blive kaldt platugle, fusker og bedrager. Som menneske, som familiefar, og når man har medarbejdere. Måske er det sværere at sætte sig ind i, når man sidder på den anden side," siger Stein Bagger.
Stein Bagger langer en straffeattest over bordet.
"Jeg har en ren straffeattest. Det kan I se ved, at der ingen tilførsler er," siger han.
"Hvorfor har du taget den med?" får jeg spurgt i ren forbavselse.
"Jeg synes, at det her er et seriøst, ordentligt genmæle. I stedet for at jeg i affekteret tilstand siger: "det kan I fandeme ikke være bekendt". Sådan fungerer jeg nemlig ikke som menneske," siger han.
"Hvor kommer alle rygterne fra?" spørger jeg senere.
"Der må være nogle elementer, som ikke kan lide hverken mig eller IT Factory," svarer Stein Bagger.
Han forklarer, at da han tog over i 2002 hos IT Factory, gik man fra 420 til 70 mand.
"Så vinder man ingen popularitetskonkurrence. Det samme gælder, når man går rundt til kreditorer og siger, de ikke kan få penge," siger han.
Samtidig understreger han, at det ikke er ham, der har gået rundt og talt om, at IT Factory har en værdi på milliarder af kroner, så længe de er urealiserede.
"Det er vel mest Jensby?" spørger Dorte Toft.
"Jo," svarer Stein Bagger.
Bagger: KPMG til stede
Derefter kaster han sig over nogle påstande om, at det er regnskabstekniske fif, der har pustet omsætningen op.
"Jeg har fået KPMG til at lave et dokument, og vi er så heldige, at KPMG er her i dag," siger han.
Han forklarer, at lovgivningen forbyder at puste omsætningen op ved at omsætte mellem datterselskaber.
"Jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet," siger Stein Bagger.
"For det ville gøre det svært at betale løn til medarbejdere. Og Skat har det jo med at ville have penge," siger direktøren.
"Nu er du ikke meget for at tale om værdier, men jeres regnskab er bedre end Navisions (dansk firma, der blev købt af Microsoft for op imod 11 milliarder kroner, red.). Hvad tror du, IT Factory er værd?" spørger jeg.
"Det vil jeg ikke kommentere," svarer han.
I stedet vender han sig mod selskabet Agios United, der er blevet beskyldt for at være placeret i skattely.
"Det er registreret ved det danske skattevæsen. Vi har CVR-nummer. Her er papirerne," siger han.
Stein Bagger forklarer, at det var billigt og enkelt at lave i udlandet, men at han kunne se, at der var interesse i åbenhed omkring det, hvorfor han flytter det til Danmark.
"Er du eneejer af det?" spørger Dorte Toft.
"Ja," svarer Stein Bagger.
Dokumenter bliver her
Samtidig oplyser Erik Ove, at vi ikke må tage de mange dokumenter, Stein Bagger har givet os, med derfra, hvilket afføder et par kommentarer fra os.
Direktøren går hastigt videre til næste punkt på sin liste.
"Så har jeg også hørt, at en eller anden har spurgt til årsagen til, at vi skiftede revisor fra Deloitte til KPMG," siger han.
Jeg var nu ved at tabe både næse og mund. Dagen før interviewet talte jeg med en tidligere medarbejder hos IT Factory, der roste selskabet, hvor jeg spurgte, om han vidste, hvorfor IT Factory havde skiftet revisor i 2005. Det vidste den tidligere medarbejder ikke. Men Stein Bagger er blevet godt briefet og forberedt til i dag, tænkte jeg.
"Det var sådan set jer, der gjorde mig opmærksom på det dengang. Jeg stod ovre i Jylland til IBM's softwaredag, hvor en journalist ringer og spørger mig, hvordan kan det være, at det nuværende IT Factory ser ud til at komme under tvangsopløsning?"
"Deloitte havde glemt at indlevere regnskabet. Det synes vi ikke var så godt. Og derfor skiftede vi revisor. Det var i hvert fald grund nok til os," siger Stein Bagger tydeligt glad for måden, han får serveret svaret på.
2 timer og 17 minutter henne i interviewet dukker svenskerne igen op i snakken.
"Mener i virkelig, at Mikael Ljungman er en skidt person?" spørger Erik Ove nærmest forventningsfuldt om at få svaret "nej".
Hvorefter Jan Horsager, Dorte Toft og jeg selv svarer i munden på hinanden.
"Ja. Han er en dømt bedrager."
"Synes i, IT Factory skulle sætte sig ned hver eneste gang, der kommer en kunde og se på, om den kunde er straffet eller har været indblandet i noget?" forsøger Erik Ove igen.
"Ja. Synes du som kommunikationsmand, at det er en god idé at komme med en mand, som man på nettet kan se, er dømt for bedrageri," giver Dorte Toft sin gamle bekendte tørt på.
Vi er grossist for IBM
Herefter går snakken om blog, medieansvarslov og en meget langhåret diskussion om teknologi, hvor Dorte Tofts og Jan Horsagers teknologiske viden virkelige sætter Stein Baggers overbevisningsevner på en prøve.
På et tidspunkt kører tingene dog lidt i ring, og jeg må simpelthen ud og tisse. Vi har nu været der i knap tre timer. Selv på toilettet hænger der flotte malerier.
"Sikke et vanvittigt interview," tænker jeg.
Til sidst bliver aftalen, at vi får tilsendt en række nye partner- og kundecases, hvorefter Stein Bagger følger os ned og låser os ud.
Da vi stiger ind i bilen, er vi ikke blevet mere afklarede.
Kun et relativt klart svar fra Stein Bagger om, at IT Factory nu er grossist, der sælger mange it-produkter for IBM, står tilbage. Det skal afprøves hos IBM, der må på banen.
I bilen på vej hjem fra interviewet siger jeg til Jan Horsager og Dorte Toft:
"Det er sgu da god humor at kalde det en it-fabrik, når man ingen produkter har."
Både Jan Horsager og Dorte Toft bryder ud i latter.
Kilde: www.fupfabrikken.dk