Artikel top billede

Foto: Dansk Bredbånd

Fibermarkedet på vej mod gennemsigtighed

EU-Kommissionen forventer, at fiberselskaberne inden sommer får klarhed over, efter hvilke regler de kan nedgrave fiberkabler.

Der har indtil nu været uklarhed i Europa over, hvorvidt fiberselskaberne får fuld kontrol over den fiber, de selv har gravet ned. I Danmark har elselskaberne lov til at kontrollere deres egne net, mens andre lande har måttet agere anderledes, fordi udrulleren af fiber var den i forvejen største spiller på markedet.

Nu prøver EU-Kommissionen at skabe klarhed med et nyt udspil, som Parlamentet og Ministerrådet skal tage stilling til, inden det kan vedtages og træde i kraft til sommer.

"Vi vil have infrastrukturbaseret konkurrence, hvor det er muligt, mens vi vil have servicebaseret konkurrence, hvor det er nødvendigt for at sikre konkurrence," fortæller generaldirektør Bernd Langeheine fra EU-Kommissionen.

Den infrastrukturbaserede konkurrence indebærer, at selskaberne skal udrulle egne netværk, som skal konkurrere med hinanden. Et af argumenterne bag denne model er, at det øger incitamentet til investeringer.

"Det er vigtigt, at vi tager hensyn til dem, der investerer i infrastrukturen og tager risici," siger Bernd Langeheine.

Han er en af talerne på den europæiske fiberkongres FTTH Council, der onsdag og torsdag finder sted i Bella Center i København. Bernd Langeheine understregede samtidigt, at det kan blive nødvendigt at gribe ind fra myndighedernes side i de områder, hvor der ikke er et tilstrækkeligt økonomisk grundlag for større investeringer i fiber.

Den danske model

Danmark er et af de lande, hvor den infrastrukturbaserede konkurrence finder sted, og det har sendt Danmark ind i den internationale top over lande med mest fiber. Det er sket på trods af, at Danmark ikke har skudt statsmidler i fiberudrulningen.

"Vi er her ikke for at fremme en bestemt teknologi som fiber, men for at fremme teknologi. Markedet må afgøre, hvilken teknologi der skal vinde," siger vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.

Vicedirektøren er også en af oplægsholderne på den internationale kongres, som har mere end 2.000 gæster fra hele verden. Det danske syn på udrulningen af fiber får støtte fra den hollandske telestyrelse. Holland er et af de lande, som i Europa er begyndt at rykke i fiberteknologi.

"Vi har i Holland set, at infrastrukturbaseret konkurrence er vejen frem," fortæller program manager Gerard Boogert fra den hollandske telestyrelse, OPTA.

"Fiber er dyrt. I Holland skal alt sammen bygges fra bunden. Tidligere har vi haft et gammelt netværk som kunne udvikles," siger Gerard Boogert.

Han påpeger, at det er altafgørende, at der kommer klarhed omkring, hvad telemyndighederne vil regulere. Ellers vil investorerne være nervøse for at gennemføre investeringer, hvis deres forretningsplan pludselig kan risikere at se helt anderledes ud, tilføjer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere