Artikel top billede

De leder efter musikalske fingeraftryk på nettet

Musikalske fingeraftryk af musik og visuelle fingeraftryk af video bliver i stigende omfang taget i brug for at bekæmpe piratkopiering.

I januar blev Hej Matematiks video til 'Walkmand' fjernet fra YouTube med henvisning til, at musikken var et plagiat af R.E.M's 'Supernatural Superserious'. Gruppen modtog denne besked fra Youtube:

"En rettighedshaver har påstået, at den ejer dele af eller hele musikken i jeres video 'Walkmand'. Musikken er identificeret som 'Supernatural Superserious' af R.E.M. Vi beklager at måtte meddele jer, at jeres video er blevet blokeret på grund af tvivl om musikrettighederne."

Det var dog hverken R.E.M eller deres pladeselskab, Warner Music, der havde gennemtrawlet YouTube for at finde sange der plagierede R.E.M.

Den magiske lyd

Det var derimod et stykke software, der lavede koblingen mellem Hej Matematiks musik og R.E.M's.

Et stykke software, der laver automatisk musikidentifikation ved hjælp af såkaldt fingerprinting eller fingeraftryk.

Fingeraftrykkene af ophavsrettighedsbeskyttet materiale samles i en database og kan så sammenlignes med uploadede videofiler på eksempelvis YouTube, så eventuelle rettighedskrænkelser kan fanges hurtigt og automatisk.

Der findes en lille håndfuld softwarevirksomheder, der specialiserer sig i at tage fingeraftryk af musik- og videofiler.

Et af de firmaer, som har leveret software med automatisk musikidentifkation til YouTube, er Audiblemagic.

Hos AudibleMagic har Mike Edwards, general manager for EMEA, ikke hørt om den fejlagtige identifikation af Hej Matematiks 'Walkmand' som R.E.M's 'Supernatural Superserious'.

Computerworld har kontaktet YouTube for at høre mere om, hvordan identifikationen fandt sted, men har ikke modtaget noget svar fra YouTube.

Vi ved således ikke, om det er AudibleMagics system, som var årsag til den forkerte match.

Mike Edwards mener ikke, at det er tilfældet.

Fingeraftryk af P2P-trafik

"Det ville ikke ske med AudibleMagics system," lyder det fra Mike Edwards, der understreger, at der stilles store krav til AudibleMagics systemer, inden de er klar til at blive markedsført.

Blandt andet fokuserer AudibleMagic på at minimere antallet af falske positive - situationer hvor musikstykker fejlagtigt opfattes som et andet musikstykke.

"Vi har et internt kriterie om, at der må optræde falske positive mindre end en gang ud af 10.000 identifikationer. Vi er bedre end det," siger Mike Edwards.

Anvendes af sociale netværkstjenester

AudibleMagic har en række sociale netværkstjenester som Facebook, Myspace og Bebo samt websites med brugergenereret indhold som YouTube blandt sine kunder.

Ifølge Mike Edwards har AudibleMagic ikke haft nogle klager fra dem.

"De fleste sociale netværk og sites med brugergenereret indhold anvender AudibleMagic til at identificere, hvad brugerne uploader. I 2007 behandlede vi 400 millioner. Sidste år var der over en milliard identifikationer; både audio og video. Vi har ikke haft en eneste klage i det tidsrum," fortæller Mike Edwards.

Video er næste skridt

AudibleMagics system tager fingeraftryk af de uploadede filer og sammenligner dem med fingeraftryk for ophavsrettighedsbeskyttet musik i en database.

"De digitale fingeraftryk er fysiske karakteristika for musikken som lydstyrke og frekvenser. Alle karakteristika gemmes," forklarer Mike Edwards.

I oktober sidste år indgik AudibleMagic et samarbejde med IBM om at lave fingeraftryk af videofiler.

"Ved video er det fysiske karakteristika for det visuelle billede, som indgår i fingeraftrykket," siger Mike Edwards.

Det er dog langt fra alle videoer med copyright som uploades til YouTube, der bliver fanget. I en ZDNet-artikel fra november 2008 vurderes det, at 75-80 procent af ulovlige videoer fanges af YouTubes videoidentifikations-system.

YouTube anvender forskellige identifikationssystemer, så den fangstrate er ikke nødvendigvis udtryk for AudibleMagics system.

Mike Edwards erkender dog, at der kan slippe nogle filer igennem fingeraftryksfilteret.

"Falske negative har vi nogle enkelte af; der har vi ikke 100 procents genkendelse. Det skyldes ofte, at den specifikke version ikke er registreret i databasen. Det kan eksempelvis være en amerikansk film med fransk dub (eftersynkroniseret tale, red.)," siger Mike Edwards.

Kontrolleret P2P-fildeling

Det er ikke kun sociale netværkssites som Facebook og sites med brugeregenereret indhold som YouTube, AudibleMagic har blandt sine kunder.

En række universiteter anvender AudibleMagics løsninger til at kontrollere fildeling på universiteternes netværk.

På University of Florida anvendes eksempelvis CopySense appliance, som er hardware med tilhørende software. CopySense appliance installeres i et universitets netværk og tager fingeraftryk af filer, der sendes på netværket.

Fingeraftrykkene sammenlignes med AudibleMagics database, der indeholder over syv millioner fingeraftryk af ophavsrettighedsbeskyttet materiale. Er der tale om et match, sendes der automatisk en e-mail til den studerende om overtrædelsen.

Ifølge Mike Edwards er den slags løsninger noget, som også internetudbydere kan anvende.

"Vi taler med adskillige ISP'er om at indføre licensering af P2P i forbindelse med musikservice. Vi har ikke lanceret det endnu, men der er et antal ISP'er, der er meget interesserede i det," siger Mike Edwards.

Mens indholdsgenkendelse har vundet indpas på websites som YouTube, forventer Mike Edwards at noget tilsvarende vil ske hos internetudbydere.

P2P-afgift til musikbranchen

"Indholdsgenkendelses-teknologi blev oprindeligt anvendt til at forhindre ting i at ske, men med YouTube og Myspace anvendes indholdsgenkendelses-teknologi nu til at tillade ting. Det samme vil ske med P2P-teknologi," siger Mike Edwards.

Han henviser til det amerikanske initiativ Choruss, der arbejder på at indføre ubegrænset fildeling på amerikanske universiteter mod at brugerne betaler en afgift til musikselskaberne.

Der er delte meninger om initiativet, men for Mike Edwards vil AudibleMagics fingeraftryksteknologi være en måde for musikselskaberne at registrere hvilke musikere og musikstykker, der udveksles på netværket. Det kan bruges til at beregne, hvor stor en del musikerne skal have af brugerafgiften.

Mens der er delte meninger om selve forretningsmodellen, er der også delte meninger om teknologien bag.

Kontrolleret netværkstrafik med godkendte BitTorrent-trackers

Teknologien til at identificere filer i realtid på et netværk er baseret på teknologier som Deep Packet Inspection (DPI), der kendes fra trafikhåndteringssystemer.

En af Europas ledende virksomheder indenfor den slags systemer, der håndterer, inspicerer og kontrollerer netværkstrafik er Ipoque.

For nylig er Ipoque begyndt at se nærmere på, hvordan copyright kan håndhæves på nettet.

Identifikation af copyright og ikke-copyright materiale

I et whitepaper 'Copyright protection in the internet' fra januar i år, beskriver Ipoque en række forskellige måder at håndhæve copyright på internettet.

Her skriver Ipoque blandt andet om fingeraftryks-teknologien:
"Selvom fingerprinting allerede anvendes kommercielt, så er teknologien stadig under udvikling."

Ipoque regner ikke med, at fingerprinting kan anvendes i realtid på højhastighedsnet:
"Grundet den beregningsmæssige kompleksitet vil fingerprinting ikke virke i realtid på højhastighedsnet."

Ipoque noterer også, at der ikke findes nogle uafhængige benchmarks af fingeraftryks-teknologien, så oplysninger om teknologiens nøjagtighed og pålidelighed er overladt til leverandørerne.

En anden ulempe ved fingerprinting er, at den ikke virker med krypterede filer og krypteret kommunikation.

For Ipoque er man kun lige startet på at se på mulighederne for copyright-beskyttelse ved hjælp af den teknologi som Ipoque allerede har.

"Copyright protection er en mindre del af Ipoques forretning. Det er opstået som et biprodukt af et traffic management-produkt. Vi udskilte det som et særskilt produkt. Traffic management og traffic analysis er det største marked og vil forblive det fremover. Hvor vigtigt copyright protection bliver afhænger af, hvordan markedet tager imod vores produkt," siger Frank Stummer som er ansvarlig for forretningsudvikling hos Ipoque.

Godkendte BitTorrent-trackers

Ipoque har ligesom AudibleMagic en del universiteter som kunder. Universiteterne ønsker at få styr på fildelingstrafik, der ofte anvendes til udveksling af copyright-beskyttet materiale hos universiteter.

Ofte, men ikke altid.

Fildelingstrafikken anvendes nemlig også til fuldt ud lovlige formål, som Frank Stummer understreger.

En fildelingsteknologi som BitTorrent anvendes i stor stil af universiteterne til lovlige formål som Linux-distributioner og udveksling af forskningsdata.

"BitTorrent er en meget god teknologi. Universiteter anvender specielt BitTorrent til at udveksle forskningsdata. Derfor er det vigtigt at lovlig BitTorrent-trafik tillades på universiteternes netværk," siger Frank Stummer.

Ipoque anvender deres traffic management system PRX Traffic Manager sammen med en whitelist over godkendte BitTorrent trackers.

BitTorrent anvender de såkaldte trackers til at koordinere dataudvekslingen. Ved kun at tillade fildeling med godkendte trackers, kan universiteterne minimere udvekslingen af copyrightbeskyttede filer.

"Vi anvender det i lukkede netværk hos universiteter og i virksomheder. ISP'er kan også rent teknisk gøre det, men det kræver en større koordinering. Hvis kun en ISP gør det, giver det ingen mening," siger Frank Stummer, der ikke ser hvidlistning på ISP-niveau som en god vej frem.

"En hvidlistning på ISP-niveau vil stoppe udviklingen på internet. Nye applikationer og protokoller vil få det svært," mener Frank Stummer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere