Artikel top billede

Bedre planlægning af Mærsk-skibenes ruter kan årligt spare olie for, hvad der svarer til energiforbruget i en stor provinsby.

It skal reducere energiforbruget hos Mærsk

Klima-it: Datalogisk Institut på Københavns Universitet og ITU skal udvikle intelligente, it-baserede planlægningsværktøjer til Mærsks containerflåde. Målet er at reducere energiforbruget.

Det kan godt være, at it-industrien er ansvarlig for to procent af verdens samlede CO2-udledning. Til gengæld spiller it måske den
vigtigste rolle, når det gælder bestræbelserne på at reducere den væsentlige CO2-udledning fra andre brancher.

Det er et nyt stort forskningsprojekt et godt eksempel på. Projektet hedder ENERPLAN, der står for Energieffektiv transportplanlægning, og er et samarbejde mellem Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU) og IT-Universitetet i København.

Målet er at reducere energiforbruget i Mærsks containerflåde gennem udvikling af intelligente it-baserede planlægningsværktøjer.

Forventningen er at reducere energiforbrug og dermed CO2-udledningen med mindst en til to procent. Projektet vil formentlig også kunne ryste et par betydningsfulde synergieffekter af sig, som kommer både dansk forskning og det globale miljø til gode, mener projektdeltagerne.

57 km tankvogne med olie

Professor David Pisinger, DIKU, står i spidsen for projektet. Han beretter i en pressemeddelelse i dag, at projektet skal bryde grænser for, hvad man kan opnå med optimering.

"Det er meget komplekst, fordi vi arbejder med mange faktorer. Det gælder ikke mindst planlægning af rutenettet, som i sig selv vil kunne skabe besparelser på minimum en til to procent. Men vi tør godt håbe på betydeligt mere" siger han.

De en til to procent lyder måske ikke af så meget i sig selv, men en reduktion på blot en procent af Mærsks samlede energiforbrug ved at optimere ruterne vil ifølge David Pisingers beregninger svare til CO2-udledningen fra en provinsby med 50.000 indbyggere.

Eller en 57 km lang række af tankvogne med olie.

Bedre ruter for containterskibe

Det Strategiske Forskningsråd under staten har bevilget knap syv millioner kroner til ENERPLAN, som det ene af to projekter under grøn it-forskning.

ENERPLAN skal løbe over fire år, og omfatter blandt andet beslutningsstøtte til planlægning og optimering af det globale containerrute-net, som skal have forbedret sin udnyttelsesgrad betragteligt.

It-komponenten består blandt andet i at udvikle komplekse algoritmer til at fylde containere og stuve fartøjerne mere effektivt. Der skal også udvikles metoder til at finde mere effektive distributionsveje.

Og håndteringen af skibe i havne skal granskes, så man kan minimere den tid, skibene ligger stille. Der vil ske ved at procesoptimere generelt og blandt andet udnytte flåde og havnepersonale bedre.

Danskere førende i planlægning

Ud over forskere fra de to københavnske universiteter, involverer projektet to ph.d.-studerende, to postdoc'er til modeludvikling samt medarbejdere fra Maersk/Network Advanced Solutions.

En af verdens førende forskere inden for udviklingen af komplekse søgealgoritmer til automatisk planlægningsteknologi, lektor Rune Møller Jensen fra IT-Universitetet, glæder sig over, at it-forskningen nu får mulighed for at demonstrere sin betydning for samfundet i et helt konkret miljøprojekt.

"Projektet gavner miljøet, også globalt, idet den olie, som containerskibe typisk bruger som brændstof, er meget forurenende. Få tænker i dagligdagen på, at it-forskning kan have direkte samfundsgavnlig karakter. Vi håber at dette projekt kan synliggøre, at forskere og erhvervsliv kan samarbejde om at opnå hidtil usete resultater," siger han.

Læs mere om planlægningsteknologi i Computerworlds interview med ITU-lektor Rune Møller Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere