Planlægger du familieforøgelse?
Så er det ikke sikkert, at du skal håbe på fladeskærme og mobiltelefoner under juletræet.
Mange elektronikprodukter indeholder nemlig skadelige stoffer, der i værste fald kan føre til fosterskader og nedsat sædkvalitet.
Miljøorganisationer har i lang tid ønsket at få sat en stopper for de skadelige kemikalier, men har netop måtte sande, at det seneste udspil fra EU-kommisionen ikke indeholder yderligere forbud.
Skuffede græsrødder
Det var derfor en skuffet Susanne Bruun Jakobsen fra Det Økologiske Råd, der for kort tid siden læste EU-kommisionens helt nye revision af det såkaldte RoHS-direktivet, som skal begrænse udbredelse af farlige stoffer i elektronikprodukter.
"Det er vigtigt, at vi forbrugere kan stole på, at de produkter vi køber, er så sundheds- og miljøvenlige som overhovedet muligt. RoHS-direktivet har vist sig at være meget effektivt, derfor mener vi, at endnu flere stoffer bør forbydes," siger Susanne Bruun Jakobsen.
Det er især en lang række af de såkaldte bromerede flammehæmmere, herunder især stoffet HBCD, og en række plastblødgører - såkaldte phthalater - der mistænkes for at være skadelige. Det er især, når elektronikprodukterne blive varmet op, at de kemiske stoffer afgiver dampe, der kan være skadelige.
EU-kommissionen har valgt, at der skal foretages yderligere vurderinger af de nævnte stoffer, før det bliver besluttet om de skal forbydes.
iPhone fyldt med flammehæmmer
Computerworld har tidligere fortalt, at Apples populære iPhone er blevet anklaget for at være proppet med bromerede flammehæmmere.
Men Apple og en lang række andre elektronikvirksomheder har gennem de seneste år styrket den grønne profil, og det har resulteret i væsentligt mere miljøvenlige produkter.
Greenpeace er en anden miljøorganisation, der har kæmpet mod de kemiske produkter. Ogmiljøorganisationens undersøgelser viser, at især Nokia, Samsung og Sony Ericsson er i front på miljøområdet, mens den japanske spilgigant Nintendo skraber bunden.
Men selvom en række virksomheder selv har taget ansvar, så er det ikke tilstrækkeligt mener Susanne Bruun Jakobsen fra Det Økologiske Råd.
Rådet mener tværtimod, at når en lang række virksomheder allerede har vist, at det kan lade sig gøre at begrænse brugen af skadelige stoffer, så bør resten af industrien tvinges til at følge med.
"Det kan jo være svært for forbrugerne at gennemskue, hvornår de køber et produkt fra en miljøvenlig producent, og hvornår de får en masse kemikalier med i købet. Derfor kan nogle producenter måske slippe afsted med at producere produkter med masser af kemikalier, mens deres konkurrenter tager ansvar og investerer store summer i miljøvenligproduktion," siger Susanne Bruun Jakobsen