Artikel top billede

Google nægter at være på kant med netneutraliteten

Afsløringen af Googles frierier til amerikanske internet-operatører og et påstået brud med princippet om net-neutralitet er i virkeligheden en misforståelse, siger Googles PR-chef.

Det er helt ude i hampen, når Wall Street Journal skriver, at avisen er kommet i besiddelse af dokumenter, der dokumenterer, at Google vil have sin egen, hurtige data-kanal på nettet - og dermed bryde med princippet om net-neutralitet, der blandt andet går på, at al data på internettet skal behandles lige.

Sådan lyder svaret fra Googles egen pressetalsmand, Richard Whitt, efter at den amerikanske avis i går bragte en længere artikel om Googles forsøg på at indgå samarbejder med amerikanske internet-operatører.

Google har foreslået, at selskabets egne servere bliver placeret direkte i internet-operatørernes netværk, så Google-brugerne dermed kan opnå højere hastigheder.

Det tekniske setup skal blandt andet sikre, at YouTube-videoer og andet indhold kan hentes hurtigere af slutbrugerne, fordi trafikken ikke skal på så mange omveje i netværket.

Hvad er netneutralitet?

Historien om aftalerne er ganske vist god nok, viser det sig, men der er på ingen måde tale om et brud med princippet om net-neutralitet, forklarer Richard Whitt.

"Google har tilbudt at samhuse caching-servere med bredbåndsudbyderes egne faciliteter. Det reducerer udbyderens bredbåndsomkostninger, fordi den samme video ikke skal sendes flere gange," skriver Richard Whitt på den officielle Google-blog.

"Vi har altid sagt, at bredbåndsudbydere kan engagere sig i aktiviteter som sam-husning og caching, så længe de gør det på en ikke-diskriminerende måde," tilføjer han.

Sagen er dog mere kompliceret end som så, hvilket bunder i, at hele debatten om netneutralitet indtil videre har foregået på et meget overordnet plan.

EU's telekommissær Viviane Reding har blandt andet givet udtryk for, at der er brug for et internet uden for mange restriktioner, og i USA sagde Barack Obama under valgkampen, at "den største årsag til at internettet er blevet så stor en succes er, at det er det mest åbne netværk nogensinde."

Men når det kommer til, hvad man konkret kan tillade sig, bliver meldingerne noget mere diffuse. Forvirringen kom blandt andet til udtryk, da den amerikanske internetudbyder Comcast og telestyrelsen FCC røg i totterne på hinanden, fordi Comcast ville spærre for bestemte former for p2p-trafik.

Afviser anklager

Selvom Google altså nu arbejder for at kunne få højere hastigheder på selskabets egne tjenester, såsom YouTube og Google Apps, mener selskabet ikke, at der er tale om et brud med de principper om netneutralitet, selskabet tidligere har bakket op om.

"Til trods for den overdrevne tone og de forvirrerende anklager i mandagens Journal-historie, vil jeg gerne være fuldstændig klar i mælet: Google forbliver stærkt dedikeret til princippet om netneutralitet, og vi vil fortsætte med at samarbejde med politikerne i de kommende år for at holde internettet frit og åbent," skriver Richard Whitt i sit blog-indlæg.

Han henviser i øvrigt til, at de aftaler, som Google har arbejdet på, ikke er eksklusive, og at andre firmaer kan indgå lignende aftaler, hvis de ønsker det. Samtidig tilføjer han, at konceptet med at placere servere tættere på slutbrugerne også benyttes af andre virksomheder, blandt andre Akamai, Limelight og Amazons Cloudfront.

Googles holdning til netneutralitet er tidligere blevet noget forplumret, da Vinton G. Cerf, der er vicedirektør og ledende internet-visionær hos Google, gav udtryk for, at datatrafikken på nettet bør reguleres, inden overfloden af data resulterer i en dårligere service for alle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere