Computerworld News Service: Ifølge en undersøgende reportage, der blev offentliggjort lørdag, er informationer om ikke færre end 21 millioner tyske bankkonti til salg på det sorte marked.
Det er lykkedes journalister fra det tyske ugentlige erhvervsmagasin WirtschaftsWoche at erhverve sig en cd med data på 1,2 millioner bankkonti efter et personligt møde i november med kriminelle på et hotel i Hamborg.
Journalisterne, der udgav sig som købere, der arbejdede for et hasardspil-firma, indgik en pris på fire kroner (0,55 euro) per bankkonto eller 89 millioner kroner (12 millioner euro) for samtlige konti. De gik derfra med en cd med data på 1,2 millioner bankkonti, som de fik, da de bad om en forsikring om, at de data, de købte, var ægte.
Denne cd indeholder navne, adresser, telefonnumre, fødselsdatoer, konto- og registreringsnumre på tyveriofrene, skriver journalisterne. I nogle tilfælde fulgte ofrets kontoudskrift også med. Dataene er sandsynligvis indsamlet fra call center-ansatte, står der i reportagen.
Små kontoudtræk
Selvom cd'en tilsyneladende ikke indeholder kodeord til ofrenes netbanker, kunne kriminelle alligevel være i stand til at bruge dataene til at hæve penge et offers konto, fortæller Thierry Zoller, som er en uafhængig sikkerhedskonsulent baseret i Luxembourg.
Svindlere kan ifølge Thierry Zoller bruge denne type information til at indlede et stort antal debiteringer fra tyske banker, hvor hvert kontoudtræk holdes i det små, i håbet om at ofrene ikke vil opdage, at der er noget i vejen.
Dette er det andet store brud på datasikkerhed, der er opdaget i tyskland i de sidste to måneder. I oktober offentliggjorde Deutsche Telekom at have fået stjålet en lagerenhed med kontoinformationer på omkring 17 millioner kunder fra sit datterselskab T-Mobile Germany. Dette brud involverede dog hverken bank- eller kreditkortinformationer.
6.000 kroner pr. konto
Når de sælges i små mængder, kan komplette bankkontoinformationer indbringe op til cirka 6.000 kroner pr. konto, fortæller analytiker hos Gartner Research Avivah Litan.
"Bankkonti giver uden tvivl den højeste fortjeneste på det sorte marked," siger hun.
Ifølge Avivah Litan er det bemærkelsesværdigt, at dette brud er forekommet i Tyskland.
"Man skulle tro, at Tyskland ville være et af de lande, der havde bedst kontrol over bankkontodata," siger Avivah Litan.
"Europa har meget stærke persondatalovgivninger, og Tyskland er en af de stærkeste håndhævere af disse privacy-love. Så jeg synes, at det faktum, at disse data er tilgængelige på det tyske sorte marked, viser, hvor langt de kriminelle er gået."
Oversat af Thomas Bøndergaard