Økonomisk vækst for verdens virksomheder skal ikke længere stå som den eneste succesparameter.
Det mener ERP-giganten SAP, der netop har offentliggjort virksomhedens første rapport om bæredygtighed i softwarebranchen, SAP Sustainability Report.
Rapporten sætter fokus på administration af faciliteter, håndtering af affald, vandforbrug og miljøbelastning i forbindelse med forretningsrejser hos SAP selv og hos de virksomheder, selskabet samarbejder med.
Den er også et oplæg til diskussion med firmaets samarbejdspartnere og kunder, der skal være med til at definere målsætningerne for bæredygtighed i softwarebranchen, og anvise mulige metoder til at opfylde dem.
Det er ikke kun miljøhensyn, det handler om, selvom de grønne løsninger fylder meget. Virksomheden skal også tænke sociale forhold ind i virksomhedsdriften.
En oplagt initiativtager
SAP har udpeget en række områder som ledelse, miljømæssige forhold og sociale hensyn som omdrejningspunkt for bestræbelserne, og sætter samtidig fokus på, hvordan selskabets løsninger kan hjælpe andre virksomheder til en øget bæredygtighed.
Der sidder SAP-systemer som it-centralnervesystem i utallige virksomheder verden over. Derfor bør SAP også være oplagt som initiativtager til forbedringer af løsninger og rutiner, der kan udføres mere hensigtsmæssigt, mener SAP-direktør Léo Apotheker, som har titel af co-CEO.
"Når det kommer til bæredygtig udvikling i en global skala, er SAP måske den virksomhed, der er bedst til at håndtere sociale, miljømæssige og administrative udfordringer."
Et særligt ansvar
Batter ikke med økologiske pakker
Som softwarevirksomhed er SAP's indflydelse på miljøet relativ lav, mener SAP's nordiske direktør, Henrik Rasmussen.
"Det batter ikke, at vi begynder at pakke vores software i økologiske pakker. Skal vi gøre noget væsentligt, skal vi samarbejde med vores kunder, og bidrage til at optimere deres software og produktion," siger han.
Også Henrik Rasmussen fremhæver SAP's særlige ansvar for bæredygtighed på grund af virksomhedens størrelse som global spiller.
"Vi har som global virksomhed et større ansvar end gennemsnittet, fordi vi kan gå ind med større effekt og virke som rollemodel."
Han peger på en analyse, som magasinet Business Week lavede sidste år, der udpegede 30 virksomheder som dem, der skal påtage sig førerrollen inden for bæredygtighed, de såkaldte sustainability leaders.
"De 17 af dem kører SAP. Vi fylder meget, og det er vi bevidst om," siger Henrik Rasmussen.
I dansk sammenhæng fylder SAP også pænt. Målt på omsætning er halvdelen af den danske top 100-liste SAP-kunder i et eller andet omfang, oplyser Henrik Rasmussen.