Mange islændinge må i disse måneder se de seneste års højtflyvende drømme blive knust af den globale finanskrise.
Hitachi Data Systems og den islandske operatør af datacentre Data Islandia kæmper i øjeblikket for at holde deres ambitiøse planer om at gøre Island til centrum for øko-datacentre i live, skriver det grønne erhvervsmedie BusinessGreen.
Den vulkanske undergrund på Island er en kilde til 100 procent ren såkaldt biotermisk energi, der ikke alene bruges til at opvarme en stor del af husene i hovedstaden Reykjavik, men som også kan blive grøn energikilde for verdens energislugende datacentre.
Natur kan ikke devalueres
Data Islandia forventer, at den grønne drøm bliver realiseret. For mens den islandske økonomi befinder sig på randen af afgrunden, er naturen - modsat den islandske krone - umulig at devaluere, lyder argumentet fra Sol Squire, der er administrerende direktør for Data Islandias udenlandske aktiviteter.
"Vi har en fuldt ud levedygtig model. Den 100 procent rene energi fra Island forbliver uberørt. Selvom det tager tid at få de økonomiske sår til hele, er vi sikre på, at vi kan fastholde vores kunders tillid," siger han til BusinessGreen.
Finanskrisen betyder, at den islandske stat har været tvunget til at optage et lån på 35 milliarder danske kroner hos Den Internationale Valutafond (IMF) og helt eller delvist at nationalisere landets tre største banker, Landsbanki, Glitnir og Kaupthing.
Derfor kan det være svært at finde finansieringen i Island, men Sol Squire sætter sin lid til, at finansieringen kommer fra udlandet. For at fastholde kundernes tillid i det økonomiske stormvejr har Data Islandia for nylig lanceret et uafhængigt søsterselskab i Storbritannien, Data Islandia Offshore, som i tæt samarbejde med Hitachi Data Systems skal etablere de nye datacentre.
Hitachi forventer, at det indledende arbejde med at etablere det første grønne datacenter begynder i løbet af 2009, og den japanske koncerns chef for grøn-it, Alec Salvon-Bruce, understreger overfor BusinessGreen, at Hitachi fortsat har stor tiltro til projektet.
Den islandske krone har siden krisens start mistet mere end halvdelen af sin værdi. Det er ikke kun en fordel for de mange turister, der vælger at henlægge deres julegaveindkøb til Island. Det kan også gøre datacentrene mere rentable.
"Eksempelvis bliver prisen for at transmittere data gennem fiberkabler til de islandske datacentre lavere," siger Sol Squire.