Effektivisering af indkøbet i staten skal betale for at løse de problemer, som er opstået i kølvandet på politireformen. Dermed bliver det indirekte it-branchen, som skal betale regningen for den omstridte reform af politiet.
Det fremgår af den finanslovsaftale, som kom endeligt på plads i denne uge. Og det ser ud til, at finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fået sin vilje.
Finansloven rummer en saltvandsindsprøjtning til politiet på 180 millioner kroner, og de statslige indkøb bidrager med 54 millioner kroner af det beløb.
Politiet tilføres blandt andet 125 millioner kroner om året til administrative besparelser, hvor teknologi og kontoransatte er på indkøbssedlen.
De markante besparelser på indkøb i staten har ifølge finansloven rundet 700 millioner kroner om året.
De seneste indkøb af blandt andet it-konsulenter indenfor it-sikkerheds- og it-strategisk rådgivning og netværkskomponenter betyder en yderligere besparelse på 69 millioner kroner.
Branche accepterer
Selv om den hårde konkurrence om de statslige aftaler tidligere har ført til hårde ord fra dele af it-branchen, så er formand for brancheforeningen IT-Branchen Jakob Lyngsø relativt positiv overfor, at de effektive indkøb nu figurerer i finansloven.
"Staten skal være en professionel indkøber. Det skal alle være. Så på den måde kan man kun hilse det velkomment," siger Jakob Lyngsø, som tilføjer, at staten dog skal passe på ikke at skabe monopoler.
"Vi skal sikre, at der er konkurrence i den periode, hvor aftalerne løber," siger Jakob Lyngsø.
Den betragtning er også skrevet ind i aftalen om finansloven. Jakob Lyngsø forklarer, at det er vigtigt, at statens institutioner også har noget at vælge mellem, når et område kommer i udbud igen. Og det sker kun, hvis flere leverandører er inde over aftalerne.
"De skal give mulighed for, at deres indkøbere har noget at vælge mellem," konstaterer Jakob Lyngsø.