Artikel top billede

(Foto: Kurt Westh Nielsen Cw)

Gartner advarer: Vær forberedt på sparekniven

Reportage: It-cheferne skal være klar til at finde store besparelser næste år. Analysehuset Gartner hjælper dig her med konkrete råd til, hvordan it-afdelingen klarer krisen.

Cannes: Det er sjældent, at man hører en Gartner-analytiker sige, at det er i orden at være bange. Men det var et af budskaberne fra analyse-giganten i dag til virksomhedens halvårlige ITXpo, der finder sted i Cannes i denne uge.

Gartners topanalytiker Steve Prentice kom dog også med en opfordring til ikke at lade frygten lamme viljen til at handle.

Men selvom Gartners topfolk gjorde, hvad de kunne for at øge optimismen på en regngrå morgen i Cannes, så er det mest positive budskab mok, at it-lederne nu har den brændende platform, som skal til for at modernisere systemer og organisationer.

Besparelser er på vej

Peter Søndergaard, som er chef for Gartners research-del, fortæller, at de foreløbige meldinger, der er kommet fra de 1.000 it-direktører, som Gartner bygger sit analysearbejde på, viser, at it-budgetterne indtil videre ser ud til at holde sig på en gennemsnitlig vækst i år på 3,2 procent.

Men allerede næste år ryger den gennemsnitlige vækst ned i 2,3. Og for Europas vedkommende formentlig helt ned i negative tal.

Gartner har tre råd, som analysehuset mener, at it-direktøren bør skal følge:

"Gå ud fra at dit budget ikke vokser eller vokser maksimalt med 2,3 procent. Gør dit lederhold til et udgifts-effektiviseringshold, ikke nødvendigvis et sparehold, men lederne skal se på effektiviseringer."

"Og endelig skal CIO'en til at tænke mere som en CFO (økonomidirektør, red.). Tænk i økonomi," siger Peter Søndergaard.

Den danske topfigur i Gartner mener også, at det er vigtigt at vurdere sine leverandører. For de vil blive ramt - i nogle tilfælde hårdt.

"Den global vækst på it-markedet går fra 5,8 til 2,3 procents vækst. I Europa, USA og Japan vil markedet være fladt, og måske vil det endda falde," vurderer Peter Søndergaard. Han tilføjer, at især hardwarebranchen vil få det svært, mens it-servicemarkedet flader ud.

Lav flere regnskaber

Gartner peger på trods af pessimismen på en række forslag til at udvikle og optimere it-afdelingen, så den kan være med til at styrke virksomheden i den kommende tid.

Tre af anbefalingerne er relativt konkrete: Budgettér efter forskellige scenarier, se på virtualisering og ryd op i dine applikationer.

Chefanalytiker Steve Prentice mener, at det kan være en god øvelse for alle it-direktører at lave flere forskellige scenarier i planlægningen.

"Lav et budget, der er 20 procent mindre end i dag. Det vil blive realiteten for nogen. Derfor er det vigtigt at planlægge efter forskellige fremtider og mange scenarier," siger Steve Prentice.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere