Artikel top billede

Opera erstatter pivåbne browsere

Den norskudviklede browser Opera er kommet i en ny udgave. Alle brugere anbefales at opdatere, da der er fundet flere alvorlige sikkerhedsfejl i samtlige tidligere versioner.

Web-browseren Opera, der er blevet kodet i Norge, er kommet i en ny version 9.6.

Og det har vist sig at være rigtig god timing, for der er nemlig fundet alvorlige sårbarheder i alle de tidligere versioner af browseren.

Sårbarhederne i de gamle versioner karakteriseres af Opera selv som ekstremt kritiske, og derfor rådes alle til at skifte til den nye version.

Ifølge en sikkerhedsanalytiker hos det norske teleselskab Telenor drejer det sig om en svaghed, der gør det muligt for en hacker at snige et program ind på computerens harddisk.

"Det tyder på at være en buffer overflow-sårbarhed, siger Jan Roger Wilkens fra Telenor til Computerworlds søsterside i Norge.

Det betyder, at browseren kan tvinges til at afvikle ondsindet kode.

Ifølge Jan Roger Wilkens lokkes brugeren til at klikke på et meget langt link, som får browseren til at går ned. Samtidig begynder installationen af en såkaldt " downloader", der efterfølgende lægger en trojaner på maskinen.

Også en Java-fejl

En anden sårbarhed, der er opdaget i Opera, er knap så alvorlig, men stadig meget uheldig. Opera klassificerer sårbarheden som "meget kritisk".

Fejlen består i, at et Java-program kan få adgang til andre filtyper på harddisken end dem, der er tiltænkt programmet.

"Ved at snyde Java-programmet kan sårbarheden give en angriber adgang til at læse lokale filer på maskinen," siger Jan Roger Wilkens.

"Efterfølgende kan filerne pakkes og sendes til en mail-adresse."

Småt er godt

Opera har dog en fordel på grund af den moderate udbredelse. På grund af den lave markedsandel er Opera nemlig ikke så interessante at angribe for de it-kriminelle.

"Svaghederne i Opera bliver sjældent udnyttet, det kan simpelthen ikke betale sig for dem, der udvikler exploits. Det er typisk Internet Explorer, som udnyttes og til dels Firefox, men meget sjældent Opera, siger han.

"Men det er alvorlige svagheder, der er nemme at udnytte. Derfor vil jeg råde brugerne til at opgradere med et samme, siger Jan Roger Wilkens.

Og det er Opera-folket enige i.

"De to sikkerhedsproblemer gælder alle tidligere versioner, fortæller kommunikationsdirektør, i Opera, Tor Odland. "De er rettet i den nye version."

Operas andel af det danske marked ligger på cirka 2,3 procent.




IT-JOB

RISMA Systems A/S

Senior PHP-udvikler

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

MAN Energy Solutions

Department Manager Edge Platform
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere