Artikel top billede

Store firmaer er federe end de mellemstore

De største virksomheder betaler ikke de højeste lønninger. Bredere tilbud, sikkerhed og navnet betyder, at de store ikke altid behøver finde lige så mange kroner frem som de mellemstore virksomheder.

Hvis du går rundt og tror, at de største danske it-arbejdspladser er der, hvor du kan tjene kassen, så tager du fejl.

For de relativt få meget store virksomheder, der har over 1.000 ansatte, kommer kun ind på en andenplads over de steder, hvor lønnen er bedst.

Virksomheder i mellemgruppen på 500 til 1.000 ansatte er den gruppe, som har den bedste gennemsnitsløn.

NNIT har passeret grænsen på de 1.000 medarbejdere, og her fortæller HR-chef Lene Nilsson, at firmaet har oplevet, at medarbejdere, der søgte væk, blandt andet fortalte, at løn var en af årsagerne.

NNIT holder interviews med alle medarbejdere, som forlader virksomheden. Derfor har Lene Nilsson også en meget god ide om, hvilke motiver der ligger til grund, når medarbejdere siger op for at skifte job.

"De, som har været hos os, fortæller, at lønnen er en af de ting, de går efter. Et større antal er rejst til enten interne it-funktioner eller til mindre eller mellemstore virksomheder," siger Lene Nilsson.

Mange vender dog tilbage til NNIT igen efter en periode.

"Jeg ved ikke, om det er fordi, der tales meget om recession," siger Lene Nilsson.

HR-chefen mener, at der kan være en større følelse af tryghed ved at arbejde for en stor, solid virksomhed, når medierne er fyldt med historier om turbulens i økonomien.

Hård konkurrence

De bedste lønninger findes altså i virksomheder på mellem 500 og 1.000 ansatte. Columbus IT er i den gruppe med lige under 1.000 ansatte i gennemsnit sidste år. Helle Rye, der er HR-manager i Columbus IT, fortæller, at virksomheden gør meget for at være konkurrencedygtig på jobmarkedet.

"Vi arbejder bevidst på at have en attraktiv lønpakke, der som minimum kan matche vores konkurrenter i markedet, men også gerne må være mere attraktiv. Derfor har vi blandt andet flere former for bonusordninger, som kører med stor succes på fjerde år," siger Helle Rye.

Columbus IT har ikke en strategi om at ligge i top lønmæssigt.

"Vi ser mere på hele ansættelsespakken," siger Helle Rye.
Forskel på fag

Mens den helt generelle tendens er, at virksomhederne i den mellemstore kategori med 500 til 1.000 medarbejdere har den bedste løn, så gælder tendensen ikke alle typer medarbejdere. For eksempel er der i nogle grupper en helt omvendt lønfordeling.

Det gælder blandt andet for ERP- og CRM-konsulenter, som får de bedste lønninger i små virksomheder med mellem 5 og 20 ansatte og i de lidt større på 100 til 200 ansatte.

Lønnen for netværks- og driftsansvarlige følger den generelle tendens, hvor den højeste løn betales i virksomheder på mellem 500 og 1.000 ansatte.

Løn er ikke alt

I NNIT mener HR-chef Lene Nilsson, at det er vigtigt at understrege, at store virksomheder repræsenterer nogle muligheder for medarbejderne. Muligheder, som kan være svære at tilbyde i mindre virksomheder.

"Vi er 100 procent sikre på, at en god løn ikke gør det alene. Vi kan ikke have lønninger, som er i top på alle områder, men vi vil gå efter konkurrencedygtige niveauer," siger Lene Nilsson

En stor virksomhed med et internationalt netværk giver gode muligheder for at finde et job, der passer medarbejderen.

"Vi har blandt andet nogle tilbud, hvor medarbejderne kan få lov til at skifte rolle. En medarbejder siger måske: Kan jeg få lov til at rejse. En anden vil helst være fri for at rejse," siger Lene Nilsson og tilføjer, at det giver rum til alle typer i virksomheden.

"Vi kan både tage dem, der bare vil rejse ud og lave projekter, og dem som måske har brug for kun at være en halv time fra børnehaven," siger hun.

Det i kombination med god løn, mener Lene Nilsson, gør, at mulighederne i NNIT tiltrækker gode medarbejdere.

NNIT, som for snart 10 år siden blev skilt ud af Novo Nordisk, er stadig 100 procent ejet af Novo Nordisk. Ejerskabet og de traditioner, der er fulgt med, betyder også noget for nogle medarbejdere, fortæller Lene Nilsson.

"I branchen har vi fået slået fast, at vi er et godt it-selskab. Men folk kender jo forbindelsen til vores ejere og hele det værdisæt og den etik og moral, der er i Novo. Det giver noget perspektiv og tryghed for de ansatte," siger Lene Nilsson.

Elitestatus hjælper

Heller ikke Helle Rye, HR-manager i Columbus IT, mener, at det er nok at betale høje lønninger i det nuværende jobmarked.

"Derfor arbejder vi bevidst på at være en af Danmarks bedste arbejdspladser, og her er løn et af de parametre, der måles på, men også andre forhold som udviklingsmuligheder, god ledelse og kollegiale forhold," siger Helle Rye.

"Tillid og respekt er også vigtige parametre og afgørende for vores medarbejderes tilfredshed og vores evne til at tiltrække nye medarbejdere," siger Helle Rye.

Columbus IT blev sidste år kåret som it-branchens femtebedste arbejdsplads. Og det gode miljø og glade og tilfredse medarbejdere er ifølge Helle Rye også vigtigt.

"Der er ingen tvivl om, at vores ry og kåringer som en af Danmarks bedste arbejdspladser er en væsentlig årsag til, at vi er i stand til at tiltrække nye medarbejdere," siger HR-manageren.

Columbus IT er også så stor nu, at Helle Rye mener, at konkurrencen på lønkroner kommer fra mindre virksomheder.

"Jeg tror, at mindre virksomheder under 50 medarbejdere er nødt til at betale højere lønninger end de større virksomheder for at kunne tiltrække og fastholde deres medarbejdere," siger Helle Rye.

"Typisk har disse virksomheder ikke de samme udviklingsmuligheder og den grobund, som der er i de større virksomheder, og lønnen bliver derfor et parameter, som de er nødt til slå på," konstaterer Helle Rye.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere