Artikel top billede

10 chok du kan forvente de næste 10 år

De seneste 30 år har it-revolutionerne overrasket os masser af gange. Journalister på amerikanske Infoworld har en række bud på, hvilke it-chok vi kan forvente de kommende 10 år.

1. Skyen sejrer

Min vigtigste forudsigelse er, at de høje priser på strøm og plads tvinger it-verdenen til at se på cloud-tjenester og vil medføre et skift til it som cloud-ressourcer inden for de næste fem år.

Så lige som den gamle mainframe-model, hvor vi var ligeglade med, hvordan en maskine var konfigureret, vil vi bare give maskinen ordrer og få resultater.

Faktisk kommer cloud computing-tjenester til at minde meget om "mainframe service bureau".

Vi begynder allerede at se cloud tjeneste-bureauer såsom Amazons EC2. I sidste ende vil cloud computing fjerne behovet for regnekraft i form af servere og pc'er på virksomhedsniveau.

Brian Chee

2. Cyborg-sild

Inden 2018 kommer "nørd-silden" til at ligne det, vi i dag ville kalde en cyborg. Menneske/maskin-grænsefladen til være allestedsnærværende, og folk vil gå rundt og give stemme-kommandoer og bruge øresnegle og briller med display, der muliggør et maskinforstærket syn på verden.

Ingen vil bemærke, at halvdelen af befolkningen er cyborger, fordi det kommer lidt efter lidt, og efterhånden vil folk med iPhone begynde at give plads til iBæltespænder, iBriller og iØreringe.

En ny generation af computervira vil overtage den nye skærmteknologi. Det kan være fatalt, når computerskærmen viser en tom gade, og gaden i Actual Reality er fuld af trafik. Andre gange er det bare sjovt, som når skærmen insisterer på at lave overskæg på alle ansigter.

Bob Lewis

3. Det hele virker

Du kommer hjem og arbejde lidt på computeren, og når du tænder den, booter den på et par sekunder uden problemer. Du åbner din mail, og den reagerer hurtigt, så du ikke behøver vente. Faktisk har dette nye styresystem slet ikke noget timeglas-ikon!

Resten af aftenen gør din computer alt, hvad du beder den om uden ventetid, problemer eller fejl. Grænsefladen er intuitiv og nem at bruge. Den ændrer sig endda efter, hvad du laver, så du hurtigt har adgang til de funktioner, du har brug for, når du for eksempel læser e-mails eller redigerer billeder.

Lad os kalde styresystemet "Windows Sci-Fi" - det er det, vi alle drømmer om. Spørgsmålet er, om vi tror på, at det nogensinde vil ske.

Sean McCown

Smartphones og menneskefri produktion

4. Alt bliver gemt

I 1945 forestillede amerikaneren Vannevar Bush sig en enhed, han kaldte Memex, der kunne gemme og hente alle informationer, man havde samlet i løbet af et helt liv. I de næste 30 år vil hans vision blive til virkelighed med fremskridt i stemme- og videogenkendelse, cloud computing og løbende indhentning af indhold i realtid.

Tænk engang, at du vil kunne forlade et møde uden at tænke på at få fat på din liste med opgaver. Du behøver ikke huske den interessante nyhed, din ven fortalte dig over en kop kaffe. Du behøver ikke notere den tanke, der slog dig, da du så en reklame i fjernsynet eller på vej hjem. Vannevar Bushs Memex vil blive til virkelighed med en af de næste generationer af PDA'er.

Memex vil opfange al audio og video fra dine daglige aktiviteter og uploade indholdet til nettet, hvor det vil blive analyseret, så det hurtigt kan genkende opgaver, interessante oplysninger og påmindelser - og du kan selvfølgelig søge efter det hele. Du vil kunne modtage daglige resumeer af vigtigt indhold fra din dag på din PDA.

Og ja, ligesom med Google Chrome får du en "porn mode", der sikrer, at Memex kun gemmer det indhold, du vil have.

Savio Rodriguez

5. Smartphones i centrum

Jeg forestiller mig, at smarphones bliver det foretrukne redskab til konstant opkobling med stemmestyring, ansigtsgenkendelse, stedbestemmelse, konstant video- og lydinput og multitouch-skærm. Tastaturet forsvinder ikke helt, men bliver måske virtuelt: Forestil dig at skrive i luften på et billede, dine "smart-briller" projicerer.

Desktop-pc'en vil udvikle sig til en dockingstation til din smartphone med store skærme og input-enheder, gigabit-opkobling eller bedre og lokale ressourcer, der kan sidestilles med en af nutidens store servere. Med denne vision forsvinder den bærbare pc næsten.

Martin Heller

6. Menneskefri produktion

Vi er allerede tæt på at opnå den perfekte fabrik (den beskæftiger et menneske og en hund. Mennesket er der for at fodre hunden, og hunden er der for at forhindre mennesket i at røre ved noget).

Lige nu stiger produktionen i USA, men antallet af produktionsmedarbejdere falder.

I 2018 vil automatiseringen have ramt så mange sektorer, at selv om landets BNP fortsætter med at stige, vil der være færre og færre mennesker, der mærker det på deres lønseddel. Det vil enten føre til et socialt kollaps eller oprettelsen af en velfærdsstat uden krav om modydelser.

Bob Lewis

Billedgenkendelse og konstant opkobling

7. Perfekt billedgenkendelse

Jeg har faktisk altid haft en drøm om en særlig slags søgemaskine. En dag vil du kunne tage et billede af noget og loade det til en søgemaskine, som så scanner billedet og fortæller dig, hvad det er.

Hvis du for eksempel ser en blomst og stopper for at tage et billede af den, kan Google fortælle dig, hvad det er for en type blomst. Eller du kan tage et billede af et svampeangreb på din yndlingsplante, og så kan Google fortælle dig, hvad det er, ved at scanne billedets karakteristika. Biler, mennesker, bygninger - det burde virke, uanset hvad du fotograferer.

Sean McCown

8. Big Brother sover aldrig

De næste 10 år vil vi opleve, at regeringer sporer og overvåger alle mennesker. Nogle mennesker vil få LoJack-implantater (system, der normalt anvendes til at finde stjålne biler, red.) til personlig sikkerhed.

Man vil også bruge ansigtsgenkendelses-teknologi, der er forbundet til videokameraer på gaden. Det er også meget muligt, at der bliver bygget LoJack-agtig teknologi og digital stemmeoptager ind i folks kørekort.

Men det helt store kommer, når Mercedes Benz køber General Motors og OnStar, som til den tid vil være den private sektors primære leverandør af "Personal LoJack-systemer".

Kort tid efter vil Rusland opkøbe Mercedes, enten ved erobring eller med olie og penge, og Rusland vil dermed kunne se, hvor og hvordan hver enkelt amerikaner bevæger sig. Og det samme gælder Kina, som til den tid har produceret de LoJack-sendere, der i al hemmelighed tilføjer en funktion, som gør, at den kinesiske regering også kan overvåge alle.

Bob Lewis

9. Uafbrudt opkobling

At tjekke om man er forbundet til et netværk, vil om 10 år virke lige så gammeldags som at tænde en maskine for at få oplysninger.

Enheder, der konstant modtager oplysninger, vil møde netværk, der altid er tilgængelige, og som dermed får dit samspil med informationsuniverset til at føles som en flydende strøm. Fra sportsresultater til vennernes aktuelle aktiviteter.

Tanken om at afbryde dine handlinger for at få en nyhed, vil være et levn fra fortiden.

Curtis Franklin

10. Bedre relationer

Min forudsigelse for 2018 er, at vi bruger teknologi til at huske og styrke sociale forbindelser. Du mødes med en ven, tager billeder, bruger Twitter, tager notater, optager videoer og så videre, og det hele bliver automatisk gemt i en fil.

Du glemmer måske, hvad der er sket, men du kan få adgang til det hele igen, når du søger i dit personlige lager, enten med matchende nøgleord eller ved bare at forberede dig på det næste møde med den samme ven.

Der ville ikke være forskel på online-venner og virkelige venner. Det vil ændre hele dit liv. Vi har allerede friheden til, at vi ikke behøver huske kørselsanvisninger.

Når vi får friheden til at slippe for at huske, hvad der er sket, når vi er sammen med vores venner, giver det anledning til et interessant spørgsmål: Vil det så styrke vores personlige relationer eller ændre dem på anden vis?

Jon William

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere