Bank efter bank går konkurs, og den længe ventede redningsplan i USA, skaber kaos i den globale finansverden.
Devisen om, at it-branchen bliver skånet, er nu ved at smuldre, for kundernes egenkapital forsvinder.
Administrerende direktør Jakob Lyngsø fra IT-Branchen understreger, at it-virksomheder skal være meget opmærksomme på at være klar til at reagere hurtigt.
"Hvis ordreindgangen pludselig ikke er så stor, eller beslutningstiden bliver længere for kunden, skal man være opmærksom og reagere på det. For det er tegn på, at der kan komme til at ske noget," fastslår han.
Nogle af IT-Branchens store multinationale medlemmer har allerede justeret virksomheden, og direktøren er heller ikke i tvivl om, at krisen i værste fald kan betyde udskudte investeringer.
Hos ITEK under Dansk Industri mener man, at krisen vil sætte væksten på hold. For det vil være sværere at få kapital, og det vil blandt andet gå ud over iværksættere.
Offentlige investeringer afhjælper
Men Jacob Lyngsø mener også, at branchen er i den heldige situation, at it er en uundværlighed, fordi det bliver indbygget i alt.
"Hvis vi skal se på den positive side, har alle behov for it for at automatisere deres forretningsgange," fastslår han.
Manglen på arbejdskraft
Direktør Tom Togsverd fra ITEK er også enig i, at it-branchen ikke bliver nær så hårdt ramt som andre virksomheder.
Og selvom kapital ikke er så let at få fat i som tidligere, er offentlige it-investeringer med til at afhjælpe problemet, lyder det fra IT-Branchen.
Ifølge Jacob Lyngsø vil krisen især gå ud over it-virksomheder, der retter sig mod nødlidende brancher som finans- og byggemarkedet. Her bør omkostninger skæres til hurtigst muligt.
Tom Togsverd fra ITEK peger på, at den negative udvikling herhjemme først og fremmest skyldes manglen på arbejdskraft.
Pusterum
Samtidig mener han, at virksomheder også vil opleve nedgangstiden som et pusterum, fordi det er gået stærkt de seneste år.
"Nogle virksomheder vil bruge luften på investeringer og innovationsprojekter, man har udskudt, fordi man ikke havde tid til det. Det er en opfordring, jeg vil give til alle i erhvervet," pointerer han.
Så er it-virksomheder bedre rustede, når opturen kommer igen.
"For det gør den," forsikrer Tom Togsverd om.
For ikke at bukke under krisen, skal it-virksomheder være opmærksomme på at involvere sig i flere sektorer i stedet for at have kunder i en sektor.
"Hvis man er storleverandør til den finansielle sektor, vil man opleve effekten af konsolidering, og finansmarkedet vil blive. Derfor er det en god ide at følge med i, hvad der sker og sørge for at have en god kontakt med sine kunder," siger Tom Togsverd.