BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

Kan de danske it-konger spinde guld under krisen?

Storinvestorerne Asger Jensby og Ib Kunøe har tjent milliarder af kroner under højkonjunkturen i it-branchen. Spørgsmålet er, om de vil fortsætte med at skovle penge ind under lavkonjunkturen.

To personer har om nogen formået at tjene penge på opturen i dansk økonomi og it-branchen de sidste år.

It-investorerne Asger Jensby og Ib Kunøe har satset på de rigtige heste i et marked, der først for nylig er bremset op. Og de har tjent milliarder af kroner.

Asger Jensby har siden han stiftede JMI Invest i 2001 tjent godt tre millioner kroner om dagen.

Ib Kunøes seneste regnskab, i det selskab der holder hans investeringer i snor, viser et overskud på 116 millioner kroner og regner man overskuddet sammen for årene 2005, 2006 og 2007 lyder beløbet på 890 millioner kroner.

Men det store spørgsmål er, om de to herrer også kan tjene penge i den nedgangperiode, der har ramt branchen og resten af den danske økonomi.

Det bliver svært

Svaret er, at krisen også vil ramme de to store, hvis man spørger en række eksperter.

"De får det svært," vurderer analytiker Anders Elbak fra IDC Danmark.

Han vurderer, at Ib Kunøes Consolidates Holdning med Mondo, Danware, TopNordic og Columbus IT Partner samlet set vil mærke krisen.

"Men der er en god spredning, så krisen vil nok samlet set ikke ramme dem så helt så hårdt som andre," siger han.
Anders Elbak forklarer, at Mondo og Danware er de relativt set mest usikre selskaber, mens Columbus IT Partner og Ementor er de mere veletablerede og sikre.

Men Anders Elbak peger dog på, at Ib Kunøe med TopNordic - selvom det er et veletableret selskab - vil få det svært, fordi hardware-delen traditionelt bliver hårdt ramt i nedgangstider.

"Firmaer kan godt fortsætte med deres computere i lidt tid endnu, tænker de, når økonomien ikke er til andet," siger Anders Elbak.

Klogt at sprede aktiviteter

Derfor mener han også det er klogt, at Ementor har spredt sine aktiviteter lidt mere ud, så man ikke er så afhængig af hardware, men også gør sig lidt i service.

Anders Elbak peger også på, at hvis nedgangen rammer, bliver det hele hardwaremarkedet - herunder især de små spillere.

Aktieanalytiker Martin Stenshall fra Danske Bank i Oslo, der følger Ementor tæt, er enig. Men han peger på, at med Ementors indkøbsvolumen har man nogle muskler, der også kan give fordele i forhold til små konkurrenter i netop nedgangstider.

Aktieanalytikeren peger desuden på, at Ementors store andel af offentlige kunder gør virksomheden mere robust i tider med generel afmatning.

"Offentlige kunders budgetter er ikke så følsomme i forhold til konjunkturer," siger han.

Men også Martin Stenshall forventer, at Ementor løber ind i lavere vækstrater.

Columbus lyser op

Til gengæld ser det knap så sort ud for en anden af Ib Kunøes investeringer i et veletableret selskab, vurderer aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank, der til daglig følger Columbus IT Partner.

Han forklarer, at Columbus IT Partner tidligere var et smertens barn, men at det er blevet vendt og resultaterne har været gode på det sidste.

"Den store usikkerhed er forbundet med selskabets partner i Rusland. Vækstraterne kan gå lidt ned generelt, men i Rusland tør man simpelthen ikke sige, hvordan det vil gå," siger han.

Ib Kunøe selv erkender, at TopNordic kan blive ramt af afmatningen.

"Det er klart, at hvis hele markedet går af h til, så rammer det også os. Og så må man se på omkostningssiden," siger han.

Men storinvestoren forklarer, at det ser selskabet ingen tegn på overhovedet.

"Vi er enormt opmærksomme på det her og har lavet forskellige krigsspil på hvordan det kan tackles," siger han.

Han understreger også, at volumen hos TopNordic giver selskabet et stort forspring.

"Vi har store enterprise-kunder, der køber ved os. Og vi har en rigtig god indkøbsvolumen. Nogle konkurrenter kan sågar købe billigere hos os end hos distributøren," siger han.

It-fabrik er dark horse

Asger Jensby er en lidt anden historie, da han har en del mindre virksomheder spredt på flere felter, men i mindre etablerede selskaber, forklarer Anders Elbak.

"Derfor kan han ikke som Kunøe på samme måde dreje for eksempel hardwareforretningen," siger Anders Elbak.

Men Asger Jensbys portefølje kan alligevel visse sig at være bedre rustet til en kommende nedtur, mener Anders Elbak. Han nævner for eksempel IT Factory med SaaS, som fremtidens trend.

"IT Factory er en dark horse, men måske rammer det trenden, selvom den nok først slår igennem om to år," siger Anders Elbak.

Anders Elbak forklarer, at med Asger Jesnbys fokus på mindre etablerede selskaber kan han selv i en afmatningsperiode være dygtig og ramme en stor gevinst på et lille selskab, der kommer til at vade i succes.

Hvis du skulle investere 1.000 kroner i enten Kunøes eller Jensbys portefølje - hvilken vil det blive set i lyset af afmatningen?

"Det afhænger af ens temperament. Det sikre vil være at vælge Ib Kunøe med de etablerede selskaber, hvor risikoen for at afmatningen rammer hårdt vil være mindst," siger Anders Elbak.

"Mens det mere usikre vil være Asger Jensbys portefølje, hvor der på den positive side selv i afmatningstider er mulighed for den store gevinst, men på den negative side også er risiko for at nedturen rammer hårdere," siger han.

Hovedperson: Giv mig afmatning
Hovedpersonen Asger Jensby selv mener, måske ikke overraskende, at han er rustet til lavkonjunktur.

Asger Jensby taler ligefrem om at desto mere lavkonjunktur desto bedre indtjening.

"Desto værre det går i markedet desto bedre vil det gå for IT Factory med SaaS, der er billigere for firmaerne. Det samme gælder satsningen fra Fullrate om at erobre erhvervskunder med billig bredbånd og telefoni," siger han.

Omkring Fullrate er Anders Elbak nu ikke helt så enig i Asger Jensby analyse.

"Det er ikke så let at komme ind og erobre store erhvervskunder med et enkelt og billigt bredbånd og telefoni-koncept," siger han.

Anders Elbak vurderer, at specielt de store firmaer derude vil have en samlet kommunikationsløsninger, hvor man kun skal ringe et sted hen, hvis der er problemer. Og her mener han ikke, at Fullrate er helt i hus endnu.

Kampen om KMD-kalven

Et andet markant firma kan for alvor sætte sig spor i de to herrers finansielle situation de kommende år. Det er deres kamp om KMD.

Ser man på deres nuværende profiler ligger Ib Kunøes portefølje nok mere på linie med KMD, end Asger Jensbys portefølje gør.

Ib Kunøe sidder nemlig i forvejen i de helt store børsnoterede selskaber. Mens Asger Jensby betegner børsnoteringen som et overvældende bureakrati.

Den direkte konkurrence mellem de to, med undtagelsen af kampen om KMD, vil formodenltig ikke påvirke fremtidens resultater. For de konkurrerer ikke direkte på ret mange punkter.

Dog har Ib Kunøe for nylig vundet en lille sejr over Asger Jesnsby. Det er i forhold til Asger Jensbys tidligere Netconcept, hvor Ib Kunøe har også har interesser.

"Der går det ikke alt for godt for Netconcept," siger Ib Kunøe. Asger Jensby opgav da også at gøre Netconcept til en god forretning og satte til salg for nylig selskabet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere