Artikel top billede

"Alle erfaringer viser, at kapitalfonde er mere aggressive med fyringer," siger Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Torben Klint

Nyrup: Kapitalfonde vil fyre KMD-ansatte

Hvis KMD havner i hænderne på en kapitalfond, risikerer flere af de 3.000 ansatte at blive fyret. Sådan lyder advarslen fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

KMD er en lækkerbisken for kapitalfonde, vurderer den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Han advarer samtidig mod, at en kapitalfondsovertagelse vil betyde fyringer af ansatte i KMD.

"Alle erfaringer viser, at kapitalfonde er mere aggressive med fyringer," siger Poul Nyrup Rasmussen til Computerworld.

Poul Nyrup Rasmussen, der har skrevet en kritisk bog om kapitalfonde, nævner en rapport, der blev fremlagt på World Economic Forum i januar. Harvard University havde undersøgt 14.000 virksomheder, og resultatet var, at kapitalfonde fyrer flere og giver de ansatte dårligere arbejdsvilkår, end sammenlignelige virksomheder.

Kapløbet i fuld gang

I sidste uge luftede it-investoreren Asger Jensby interesse for KMD, og det kom senere frem, at han forhandler med udenlandske aktører om et køb.

Asger Jensby ville dog ikke løfte sløret for, hvilke udlændinge der er tale om.

Tidligere har en anden investor, Ib Kunøe, meldt sig på banen som mulig køber. Han slog på, at KMD skal blive på danske hænder.

Det kaldte formand Erik Fabrin fra KL, der ejer KMD, for spin.

Poul Nyrup Rasmussen mener, at KL bør overveje, hvilken vej man vil gå.

"Kommunerne skal tænke sig meget godt om og ikke bare tænke på det engangsprovenu, som de kan få ved at sælge KMD," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Nyrup: Stil krav
Den nuværende formand for socialdemokraterne i Europaparlamentet peger på flere ting, som KL bør stille som krav til nye ejere.

"KL bør blandt andet give medarbejderne håndslag på at blive hørt," siger han.

KMD er en vigtig servicevirksomhed

Poul Nyrup Rasmussen forklarer, at han udmærket forstår fællestillidsmanden for de 3.000 ansatte på KMD, der forleden udtrykte sin frustration med skarpe ord.

"Jeg ville bestemt også være meget opmærksom på, hvem de nye ejere bliver i denne situation," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Den tidligere statsminister forklarer, at KL er under pres, fordi kommunaløkonomi er under pres.

"Væksten går ned, og de er underlagt en stram finanslov. Men selv med det i betragtning skal man passe på at lave dispositioner, man vil fortryde bagefter," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han forklarer, at KMD reelt set er en servicevirksomhed for det offentlige, der laver så centrale opgaver, at selskabet ikke uden videre kan sælges.

Derfor bør kravene til nye ejere være stramme, mener han.

TDC som skræk-eksempel

"Vores erfaring fra TDC var, at selv om vi lavede et lovgrundlag om at danskerne skulle have god service, så gik det galt alligevel," siger Poul Nyrup Rasmussen.

For de skjulte værdier er for fristende for kapitalfonde, lyder det.

"De går efter servicevirksomhederne, da der typisk er betydelig skjult værdi. Både omkring den reele markedsværdi og bygninger," siger han.

Derfor skal KMD stille krav om, at den nye ejer skal leve op til fair forretningsbetingelser.

"Kommunerne og de ansatte skal kræve klar besked. Hvor meget vil man gældsætte KMD? Vil man trække værdier ud ved sælge fast ejendom og leje sig ind, og så videre," siger han.

En helt anden løsning er, at KMD bliver børsnoteret, skriver Business.dk.

Poul Nyrup Rasmussen forklarer, at der i udlandet findes gode eksempler på, at firmaer ved fortsat at eje en portion aktier har kontrol med virksomheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere