Den mulige overvågning af danske myndigheder, virksomheder og befolkning som følge af den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu en sag i EU-sammenhæng.
Den svenske overvågningslov er nemlig for streng. Det mener Karin Riis-Jørgensen, der er medlem af Europaparlamentet for regeringspartiet Venstre.
Samtidig er problemet, at loven risikerer at ramme andre end svenskerne selv, mener hun.
"Svenskerne må gøre hvad de vil. Problemet er, at vi også bliver overvåget," siger Karin Riis-Jørgensen.
Spørger EU-Kommisionen
Derfor har hun nu taget sagen om den svenske overvågningslov op i EU-regi.
Det sker med et spørgsmål til EU-kommisionen, hvor hun beder om svar på, hvad EU gør for at sikre, at EU-borgere ikke bliver underlagt overvågning, som er i strid med EU's databeskyttelsesregler.
"Jeg synes at det er problematisk at vi som borgere i et andet land bliver ramt af nogle love, som vi ingen indflydelse har på overhovedet," siger Karin Riis-Jørgensen.
Tager "svensk anliggende" op
Dermed gør Karin Riis-Jørgensen den sag europæisk, som videnskabsminister Helge Sander (V) har kaldt ]"et svensk anliggende" og statsminister Anders Fogh Rasmussen(V)har fejet af bordet, med henvisning til, at han "ikke er besiddelse af oplysninger, der giver noget grundlag for overfor den svenske regering at tage det omtalte spørgsmål op."
"Dermed er det også EU's anliggende. Derfor tager jeg det også op," siger Karin Riis Jørgensen.
Derfor mener Karin Riis Jørgensen ikke at hun går imod regeringspartiet Venstres politik på området ved at tage overvågningssagen op i EU.
Hun giver nemlig både videnskabsministeren og statsministeren ret i, at loven er et svensk anliggende. Derfor kan hun heller ikke gøre noget i forhold til Sverige siger hun.
"Men jeg kan bede EU om at sige, hvad de kan gøre, for at jeg som uskyldig borger på den anden side af Øresund ikke bliver ramt, siger Karin Riis Jørgensen.
Også justitsminister i spil
Tidligere er også justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning og har i forbindelse med et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg rettet henvendelse til det svenske Justitiedepardementet for at få et svensk svar på følgerne af den svenske FRA-lov.
Justitsministerens tiltag kom efter at videnskabsministeren og statsministeren afviste en appel fra it-branchen om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.
Karin Riis Jørgensens spørgsmål er en del af et længere spørgsmål til EU-Kommisionen om overvågning.
Hun venter svar på spørgsmålene efter sommerferien.
Se Karin Riis-Jørgensens spørgsmål til EU-Kommissionen her.