Massiv momssvindel med salg af mobiltelefoner fik for tre år siden Bagmandspolitiet til at indlede efterforskningen af danmarkshistoriens største sag om momssvindel.
På grund af tråde til Hong Kong fik sagen tilnavnet Gul feber, og det er eftervirkninger af den sag, der trækker røde spor gennem regnskabet hos mobildistributøren Peer Kølendorf.
Gik markant tilbage
Kølendorfs selskab Kathrine Holding gik markant tilbage sidste år og endte med et underskud på 18,6 millioner kroner før skat, hvor 2006 endte med et overskud på 9,5 millioner kroner.
Underskuddet er i høj grad påvirket af en 14 millioner kroner stor nedskrivning i datterselskabet Selskabet af 21. september 2006 A/S – det tidligere Comitel International.
Egenkapitalen i Kathrine Holding er til gengæld ikke spor nødlidende og på den sunde side af 110 millioner kroner.
Konkursen har kostet koncernen mange ressourcer, men "koncernledelsen er tilfreds med resultaterne i de øvrige selskaber."
Ubetinget fængselsdom
Datterselskabet Comitel International, som før konkursen skiftede navn til Selskabet af 21. september 2006 A/S, havde en tæt tilknytning til Gul Feber-sagen.
I den sag fik den tidligere direktør Klaus Ulrik Hansen en ubetinget fængselsdom for medvirken til moms-karrusellen, der kostede statskassen op mod 190 millioner kroner. Klaus Ulrik Hansen valgte at anke dommen.
I halen på byrettens dom over Klaus Ulrik Hansen rejste Skat sag mod Comitel International om tilbagebetaling af 140 millioner kroner. Det var for at undgå det store erstatningskrav, at Peer Kølendorf, der er både hovedaktionær og koncernchef i Comitel-koncernen, i oktober sidste år valgte at erklære selskabet konkurs.
På vej mod venture
Kølendorf er i færd med at dreje sin forretning mere i retning af et ventureselskab, hvor indtjeningen "skal skabes gennem investeringer i selskaber med attraktive udviklingsprojekter."
Indtil disse selskaber er modne til salg, forventer Peer Kølendorf "tab på den almindelige driftsaktivitet."