Langt de fleste privat- og erhvervskunder hos danske teleoperatører risikerer fra næste år at blive overvåget af den svenske stat.
En ny svensk overvågningslov gør det nemlig lovligt for svenske myndigheder at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.
Problemet for de danske mobilkunder skyldes, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser, for at opnå stordriftsfordele.
Hos de danske teleselskabers brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien, fortæller direktør Ib M. Tolstrup, at det nærmest kun er ved kommunikation indenfor den lokale andelsboligforening, at man kan være sikker på, at ingen svenskere er med på en lytter.
Så snart kommunikationen via mobil, fastnet eller internet går ud på de store udbyderes net, er der derimod næppe nogen operatører, der helt undgår Sverige, mener Ib M. Tolstrup.
"De store selskaber har bygget deres net op indenfor lovens rammer, og det er forretningsmæssigt fornuftigt, at køre det internationalt, så man får stordriftsfordele," siger Ib M. Tolstrup.
Ministeren informeret
Ifølge Tele-direktøren er der intet nyt i at danskernes telefonsamtaler, internettrafik og mobilsamtaler eventuelt passerer Sverige på vej til modtageren.
Det har telebranchen ifølge Ib M. Tolstrup løbende været i dialog med eksempelvis Justitsministeriet og IT- og Telestyrelsen om i forbindelse med arbejdet omkring anti-terrorlovgivningen.
"Det har været klart for enhver og åbent lagt frem i al den tid, det er foregået. Hvis myndighederen nu synes, at det er forkert, så må de prøve at informere om, hvorledes det så skal være," siger Ib. M. Tolstrup.
Kunder hos 3 rammes hårdest
Kun få teleoperatører kan altså ifølge direktøren helt undgå svenske øjne på kundernes data. Men hos teleselskabet 3 er samtlige erhvervs- og privatkunder særlig udsat.
Selskabet har nemlig ingen centraler i Danmark. I stedet benyttes udstyr i Sverige.
Det betyder, at enhver brug af de avancerede 3G-telefoner passerer den svenske grænse mindst to gange - uaanset om der er tale om internetsurf eller mailcheck.
Derfor har selskabet besluttet, at finde en løsning, der helt går uden om Sverige.
"Det går jo ikke. Vi kan ikke have at vores private kunder eller business-kunder kan blive overvåget," siger kommunikationschef Stine Green Paulsen fra 3.
Inden årsskiftet vil man altså kappe båndene til Sverige.
"Vi finder en anden løsning, der går uden om Sverige," siger hun.
PET og Folketinget
Tidligere har Computerworld afsløret, hvordan både PET og Folketinget anvender netudbydere, der ikke kan garantere, at datatrafik går gennem Sverige.
Og derfor kan blive overvåget af den svenske efterretningstjeneste.
Danske politikere var rystede over afsløringen og kræver både statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og justitsminister Lene Espersen (K) på banen.
De må sikre danske borgere og interesser mod svensk overvågning, lyder det.
"Det er helt utilstedeligt. Det kan vi ikke leve med," siger retsordfører Anne Baastrup fra SF.