Artikel top billede

Kvinderne mangler i it-branchens top

Klumme: Kvinder i bestyrelsen er godt for bundlinjen. Men det er også godt for kvinderne.

It-branchen er langt fra ligestillingsidealet hvad angår andelen af kvinder i topledelsen, og derfor øges indsatsen her og nu væsentligt for at få flere kvinder i front.

Jeg faldt over en artikel i Financial Times, hvor det blev diskuteret, hvorfor it-branchen i særlig grad ikke formår at tiltrække kvinder til topposterne.

Artiklen pegede meget rigtigt på, at it-branchen har en stor udfordring, fordi kvinder ofte søger uddannelse og senere job inden for områder, hvor de ser, andre kvinder har succes. It-branchen bør derfor fokusere på at få flere kvindelige rollemodeller – og specielt gerne flere kvindelige rollemodeller på topledelsesniveau.

Efterfølgende tog jeg en snak med IBM’s direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, som er udnævnt til en af Ligestillingsministeriets og Dansk Industris 10 ligestillings-ambassadører, for at drøfte vore egne erfaringer på området.

IBM har skrevet under på et ligestillings-charter for flere kvinder i ledelse, og Lars Mikkelgaard-Jensen har desuden forpligtet sig til at arbejde med konkrete initiativer for at få flere kvinder i topledelsen i IBM.

Uformelle barrierer

I vores samtale pointerede han, at vi har brug for kvinder i it-branchen – og i høj grad flere kvindelige ledere. Det vil ikke blot give os dobbelt så meget talent til rådighed, når vi rekrutterer, men vi får også et bredere perspektiv på forretningen, når der både er kvinder og mænd bag roret. Desværre er det en hård kamp at nå ligestillingsmålene – også i IBM.

Vi har stadig svært ved at rekruttere kvinder, selv om vi gør meget for at være en attraktiv arbejdsplads for alle.

Formelt står alle veje åbne for de kvinder, der gerne vil bestride topstillinger. Men vi erfarede sidste år ved en intern workshop for vores kvindelige medarbejdere, at de oplever, at der eksisterer nogle uformelle barrierer i forhold til at nå til tops i IBM.

Mænd udnævner spejlbilleder af dem selv

Der hersker i nogen udstrækning en mandekultur, hvor mænd tiltror hinanden mere autoritet og ekspertise og udnævner ledere, der er et spejlbillede af dem selv. Desuden lægges beslutningsmøder af og til uden for normal arbejdstid.

Vi mener, at de formelle rammer for en 'ligestillings-rbejdsplads' – herunder lige løn – er på plads, men vedkender os samtidig, at der fortsat er nogle udfordringer i forhold til vores interne arbejdskultur.

Lars Mikkelgaard-Jensen har igangsat initiativer, der skal styrke vores kvindelige talenter i at nå til tops herunder mentorordninger, ligestillingsfora, en struktureret udnævnelsespolitik, fokus på work/life balance etc.

Men han har en meget vigtig pointe, når han siger, at det er nemt at lave kvoter – det er sværere at bearbejde holdninger. Målet med blandt andet vores tiltag for de kvindelige talenter er dog at nå den sidste del af vejen til ligestilling i praksis i vores egen organisation. Det er min erfaring, at kvinder gerne vil være direktører og sidde i bestyrelser.

Vælger efter rollemodeller

Men vi har i it-branchen det problem, at unge kvinder ofte vælger uddannelser og karrierer inden for medicin, biologi eller andre fag, hvor kvinder allerede udviser succes.

Hvis kvinder søger derhen, hvor de kan se kvindelige foregangsmænd, må det være vores førsteprioritet at skaffe flere synlige rollemodeller i it-branchen. Samtidig må det være vores erklærede mål at bearbejde den mandsdominerede kultur, så flere kvinder kan finde vej til topposterne og tiltrække nye kvinder til it-branchen.

Alle gode initiativer bør støttes på dette område, og det er et væsentligt skridt på vejen, at it-branchen har etableret et kvinder i it-netværk, der har til formål at få flere kvinder fremad og opad i deres it-karriere.

Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til Teknologi og Piger-projektet.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere