Den situation vil printerfirmaerne gerne undgå. Nu skal printerne til at være gode ved miljøet. Og kunderne efterspørger miljøvenlige løsninger. Den tendens har direktør Henrik Møller-Christensen fra Canon bemærket:
“For fem år siden var vores kunder udelukkende interesseret i prisen. Dengang var det typisk en indkøber, der havde ansvaret for at købe kopimaskiner og printere. I dag ligger ansvaret hos it-chefen, og nu møder vi krav om brugervenlighed, sikkerhed og minimal belastning på supporten. Og så er miljøvenlighed kommet ind i billedet, både fordi der er penge at spare, og fordi firmaerne begynder at få en miljøpolitik,” siger han.
Energiforbruget er et sted, hvor alle de store printerproducenter har sat ind. De nyeste modeller af printere er designet med henblik på at spare strøm.
De kan sættes på stand-by i perioder, hvor de ikke bruges så meget. Med tidsstyring kan man helt slukke printeren om natten – og tænde den igen, før den første medarbejder møder på arbejde.
Følg mig
Et andet værktøj, der kan mindske miljøbelastningen, er de såkaldte follow-me-printløsninger. Medarbejderen udskriver sit dokument til en virtuel printer. Dokumentet bliver først udskrevet, når medarbejderen går hen til en vilkårlig printer og fører sit medarbejderkort forbi en kortlæser.
Canon oplyser, at en virksomhed på den måde kan spare 14-15 procent af udskrifterne. Der bliver simpelthen lavet færre overflødige udskrifter. Hos advokatfirmaet Kromann Reumert er besparelsen helt oppe på 20 procent.
Færre udskrifter sparer ikke kun papir og toner. De mindsker også belastningen på udstyret, så det kan holde længere.
Henrik Møller-Christensen nævner en enkel metode til at spare papir på: Sæt printerne op til som standard at udskrive dobbeltsidet.
En anden mulighed er at ændre den måde, virksomheden kommunikerer med sine medarbejdere og kunder på:
“I gamle dage printede man typisk en mængde dokumenter ud fra centralt hold. De blev så sendt ud til folk med posten. Men i dag kan man sende dokumenterne elektronisk ud. Så kan folk selv afgøre, om de har brug for at udskrive dem,” bemærker kommunikationsdirektør Else-Marie Westh fra Canon.
Miljøvenligt papir
Man kan altså spare på papiret. Men det papir, som man vælger at udskrive på, kan også være miljøvenligt. Klaus Hieronymi fra HP’s Environmental Business Management Organization siger til IDG News Service, at to tredjedele af CO2-udslippet forbundet med printning kommer fra produktionen af papiret.
I slutningen af maj lancerede HP en global politik for papir. Den dækker både det papir, som virksomheden sælger, og papir til tryksager, reklamer, internt materiale og andet, der står HP på. HP’s papirpolitik bygger på seks principper (se infobox).
Sidste år lancerede Xerox et miljøvenligt papir. Produktionen af firmaets High Yield Business Paper bruger halvt så mange træer til som traditionelt printerpapir. Man kan omdanne op til 90 procent af træmassen til papir, hvor det normale er 45 procent.
Effektiviteten skyldes, at papiret fremstilles ved en mekanisk snarere end kemisk proces. På samme måde fremstiller man avispapir, papir til telefonbøger og lignende. Men hidtil har det ikke været muligt at opnå en papirkvalitet, der var egnet til brug i printere: Der har været problemer med støv og sammenkrøllet papir. De skulle nu være overvundet.
Det nye papir er lettere end normalt printerpapir, hvilket kan gøre transporten billigere. Til gengæld gulner papiret med alderen, så det er bedst egnet til udskrifter, der ikke skal arkiveres.
Papiret fremstilles på en fabrik, hvor maskinerne drives af vandkraft. Og da der bruges færre kemikalier og mindre vand end i den traditionelle, kemiske proces, er miljøbelastningen også mindre. Xerox anslår, at processen reducerer udslippet af drivhusgasser med op til 75 procent.
Analyser belastningen
Flere producenter stiller værktøjer til rådighed for virksomheder, der vil kende deres printeres miljøbelastning. I slutningen af juni kan man på HP’s websted finde HP Carbon Footprint Calculator for printing.
Ud fra oplysninger om firmaets printerbestand kan den anslå forbruget af energi og papir og konsekvenserne for miljøet. HP har også et værktøj til at sammenligne strømforbruget i egne og konkurrenters printere.
Xerox har udviklet en lignende Sustainability Calculator, der i begrænset udgave er tilgængelig på web. Begge firmaer tilbyder serviceydelser, der analyserer miljøbelastningen fra en kundes printere og kommer med forslag til forbedringer.