Artikel top billede

PET bryder regler for åbne standarder

Politiets Efterretningstjeneste vil kun modtage ansøgninger i Word-format. Ellers må du bruge posten. Dermed bryder PET Folketingets krav om modtagelse af åbne dokumentformater.

Hvis du søger job hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), skal du aflevere ansøgningen med posten eller "i formatet word 97 (eller en nyere Word-version)".

Det fortæller tjenesten potentielle ansøgere i en række stillingsopslag, som PET har slået op på hjemmesiden pet.dk.

Den konsekvente brug af det lukkede dokumentformat sker, selv om Folketinget for længst har bestemt, at alle offentlige myndigheder fra 1. januar i år skal kunne modtage henvendelser fra borgerne i de to åbne dokumentformater ODF og OOMXL.

Men hos PET er reglerne på området endnu ikke indarbejdet i den praktiske dagligdag, selv om der nu er gået seks måneder.

Regler gælder også for PET

Hos IT- og Telestyrelsen, der forvalter reglerne på området, fortæller kontorchef Adam Lebech, at PET ikke har nogen særstilling i forhold til reglerne om brugen af åbne standarder.

Derfor burde PET allerede fra den første januar have været i stand til at modtage henvendelser fra borgerne i de to åbne formater.

"PET burde give mulighed for at aflevere i åbne formater efter den regeringsbeslutning der er truffet," siger Adam Lebech.

Ifølge kontorchefen har IT- og Telestyrelsen i forbindelse med det nye regelsæt informeret bredt til de danske myndigheder.

"Men det er jo altid svært at ramme alle i den offentlige sektor," lyder det fra Adam Lebech.

IT- og Telestyrelsen har desuden informeret mere omfattende ved hjælp af vejledningsmaterialer og konferencer op til den første januar i år.

Men den information er altså på sjette måned gået hen over hovedet på PET, der ellers netop arbejder med indsamling af viden."

Telestyrelse vil tage kontakt til PET

Selv om PET altså formelt set bryder reglerne på området er der dog ikke fare for en røffel fra IT- og Telestyrelsen.

Kan bruge andre formater

Alligevel kan PET nu vente en henvendelse fra IT- og Telestyrelsen, som vil minde myndigheden om reglerne for åbne dokumentstandarder.

"Vi vil tage kontakt til PET og påpege, at det bør bringes i orden. Vi vil gøre PET opmærksom på de regler, der gælder på området," siger Adam Lebech.

PET er ikke den eneste myndighed, der er bagud i forhold til implementeringen af det nye regelsæt.

Ofte er årsagen til den manglende mulighed for at modtage åbne dokumentformater af lavpraktisk karakter. Det kan ifølge kontorchefen være uopmærksomhed eller manglende forståelse af problemstillingen omkring de åbne standarder.

Klart brud på regler

Hos Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL) er formand Morten Kjærsgaard ikke i tvivl om, at PET med brugen af word-formatet til ansøgninger bryder reglerne.

"Det er jo klart i strid med Folketingets retningslinjer omkring åbne standarder. Det må de simpelthen ikke," siger Morten Kjærsgaard.

I stedet for det lukkede Word-format kan PET i stedet bede potentielle ansøgere om at aflevere en ansøgning i PDF, i OOMXL eller ODF, forklarer Morten Kjærsgaard.

Skønt der kan være specielle sikkerhedsmæssige procedurer omkring PET's interne systemer, er efterretningstjenesten ikke friholdt fra aftalen om åbne standarder, fortæller formanden.

Sjusk i PET

"Men i noget så banalt som en ansøgning, der skal de følge præcis de samme anvisninger som andre offentlige myndigheder," siger Morten Kjærsgaard.

Han er overbevist om, at PET er informeret om indførelsen af de åbne standarder. Samtidig mener han at myndigheden har et ansvar for at følge med i regulativerne.

"Det er simpelthen bare sjusk, og det er jo ikke godt at være sjusket når man er hos PET. Heller ikke selv om det er i it-afdelingen," siger Morten Kjærsgaard.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar til den manglende brug af åbne standarder hos PET, der i en mail svarer:

"PET vil selvfølgelig leve op til kravene vedrørende åbne dokumentformater og er ved at vurdere mulighederne for at implementere formaterne i PET’s eksisterende IT-struktur."

PET er endnu ikke vendt tilbage med en kommentar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere