Forskere fra it-giganten IBM har sammen med teknikere fra det japanske halvleder-selskab Tokyo Ohka Kogyo hænderne dybt begravet i arbejdet med at gøre det rentabelt at kommercialisere sol-energi.
Big blue vil dog i første omgang ikke selv udvikle solfangere.
IBM vil hellere score på licenser frem for selv at bygge store sol-anlæg, der kan konvertere solens fotoelektriske effekt til elektrisk energi på jorden.
Det skriver Wall Street Journal.
Benytter tynd film
Aftalen mellem IBM og Tokyo Ohka Kogyo er indtil videre hemmelig.
Men de to selskaber er blandt de mange teknologi-virksomheder, der forsøger at udvikle solfangere af tynd film snarere end almindelige solceller af silicium, fordi den tynde plasticagtige film er mere effektiv til at udvinde elektricitet af.
Indtil videre har IBM og Tokyo Ohka Kogyo besluttet sig for at fortsætte samarbejdet, indtil de kan bygge en solfanger-prototype.
Lav effektivitet
De to selskabers ambition er at få et udbytte på 15 procent, hvilket er noget lavere end de 20 procent i den silicium-teknologi, som den amerikanske rumforskning og landets forsvar benytter sig af.
Men de 15 procent vil være nok til, at der kan tjenes penge på det, da der kan produceres elektricitet for omkring under 50 øre for en kilowatt-time, hvilket nogenlunde svarer til prisen hos flere el-selskaber.
På danske breddegrader ligger totalprisen for en kunde for én kilowatt-time hos Dong Energy inklusiv el-afgift og el-distributionsbidrag i København på over to kroner inklusiv moms.