Skal al svensk kommunikation overvåges?
Ja, mener regeringen. Nej, mener en gruppe borgere, der forbereder en aktion, der skal overbevise parlamentsmedlemmer om at afvise regeringens forslag.
Tirsdag stemmer det svenske parlamentet nemlig om det lovforslag, der er blevet kritiseret, for at være for omfangsrigt, og har fået Google til at true med at boykotte Sverige, som søgegiganten kritiserer for at ville indføre kinesiske tilstande.
Vil påvirke politikere
Derfor planlægger en gruppe aktivister en aktion foran parlamentsbygningen på tirsdag, hvor de vil forsøge at overtale politikerne til at stemme imod forslaget.
Gruppen indrykkede desuden for nylig en annonce i avisen Dagens Nyheter (pdf), for at oplyse befolkningen om konsekvenserne af lovforslaget.
Målet er at starte en folkestemning mod forslaget, der kan hjælpe med ændre politikernes holdning.
Blot fire af parlamentets 359 politikere skal skifte mening, for at forslaget falder til jorden.
Dansk forbillede
Forslaget er kontroversielt i Sverige, fordi det lægger op til at give den svenske overvågningsmyndighed Forsvarets Radioanstalt (FRA) beføjelser til at overvåge al datatraffik ind og ud af landet.
Et forslag der i praksis betyder, at det meste af al svensk kommunikation bliver overvåget, da også eksempelvis et opkald fra en svensk telefon til en anden ofte passerer den svenske grænse.
Bliver forslaget vedtaget, betyder det at e-mail, sms-beskeder, onlinetraffik, chat og telefonopkald bliver registeret af myndighederne, ligesom det har været tilfældet i Danmark siden september, hvor logningsbekendtgørelsen trådte i kraft.
Et lignende forslag er under udarbejdelse i Storbritannien.
Overvågning bliver dyrere
Bliver de svenske planer til virkelighed, får Forsvarets Radioanstalt brug for endnu mere regnekraft, på trods af, at myndigheden allerede råder over en af verdens kraftigste computere.
Allerede næste år planlægger FRA at bruge yderligere 20 millioner danske kroner på aflytningt af svenskerne, men det er ikke nok, hvis overvågningsmyndigheden fortsat skal sikre svenskerne bedst muligt.
I budgetredegørelsen for 2009 til 2011 forklarer FRA ønsket om flere penge med at udbredelsen af krypteringsværktøjer bliver stadig større blandt almindelige mennesker og dermed også for terrorister og forbrydere.
Fra har i dag et budget på 450 millioner danske kroner.
Det anslås, at den danske logning af kommunikation har kostet i omegnen af 200 millioner kroner at indføre og administere.