Artikel top billede

Lotus klar med gratis alternativ til MS Office

Lotus Symphony er IBM's svar på en gratis office-løsning, som skal være let og elegant. Vi har kigget nærmere på løsningen, som netop er kommet som version 1.0.

De fleste kender til den gratis softwarepakke Open Office, som frit kan hentes og bruges til almindelige kontoropgaver. Men IBM vil også være med, og det har ført til Lotus Symphony, som er rettet mod erhvervslivet. Et marked hvor IBM allerede har en solid placering, med Lotus Notes.

Symphony er i virkeligheden en udløber af Open Office, som IBM valgte at bruge som udgangspunkt for godt og vel tre år siden. Ifølge IBM vil der også fremover blive inddraget elementer fra Open Office, når Symphony skal videreudvikles.

Open Source arven er da også til at få øje på. Symphony tilbyder nemlig solid understøttelse af de åbne formater, og vil helst gerne gemme nye dokumenter i netop disse formater.

Elegant design

Hvor Open Office forsøger at følge med Microsoft Office, og næsten punkt for punkt tilbyder tilsvarende funktioner, er der ikke lagt skjul på, at Symphony er en mere let løsning.

Det står hurtigt klart, at man ikke får utallige avancerede funktioner. I stedet er det nærmere det, man efterhånden kender fra diverse online-udgaver af MS Office.

Til gengæld byder Symphony på et elegant design, som afviger fra det ellers klassiske grå Windows-look. De blå nuancer giver et diskret og afdæmpet udseende, og det er tydeligt, at IBM har gjort noget ud af det.

Uanset om du arbejder i tekstbehandling, regneark eller præsentation, eller alle tre, foregår det i et og samme vindue. Hver enkelt dokument eksisterer som faneblade i vinduet, og du undgår således at få enkeltstående vinduer ud over hele skærmen.

IBM har også tilføjet en lille, let browser, så de mest simple hjemmeside-besøg kan klares uden at forlade Symphony. Samtidig er der taget højde for manglende overblik, og ved at klikke på en knap vises alle åbne dokumenter som miniaturer, så man kan vælge mellem dem.

Nye rutiner

For garvede Word-brugere er der nogle nye rutiner, man skal vænne sig til. Først og fremmest er genvejstasterne baseret på det engelske sprog. Det vil sige, at hvor fed skrift i (den danske udgave af) Word klares med CTRL + F, skal man i Symphony have fat i CTRL + B (bold). En situation som de fleste Mac-brugere kender fra OSX-udgaven af Word.

Sammenligningen af Office til Mac er i øvrigt ikke helt ved siden af. Et andet element ved Symphony er nemlig den kontekst-afhængige menu, som konstant er placeret til højre for arbejdsområdet. Det er muligt at gøre menuen flydende, og så minder det unægtelig meget om det, man oplever på en Mac med MS Office.

Autosuggest

En af de lidt mere markante forskelle er Symphonys løbende ordforslag, når du skriver. Det fungerer relativt hurtigt og uden at genere videre, men det minder lidt om at skrive på en mobiltelefon.

Det virker til at Symphony hurtigt lærer, hvilke ord du bruger og henter dem frem efterhånden, så du slipper for selv at taste. Spørgsmålet er så, om det overhovedet er nødvendigt.

På en mobiltelefon er der en grund til, at den slags funktioner eksisterer. Det er ganske enkelt besværligt at taste. Men på en almindelig computer er det vel de færreste, som taber pusten midt i et ord. Dog skal det siges, at funktionen er praktisk, hvis man ofte skal gentage det samme - for eksempel et langt navn eller en titel.

Uanset hvad, vil det i hvert fald kræve tilvænning. Til gengæld er det endnu ikke lykkedes denne journalist at finde ud af, hvordan man slår det fra, så der burde være rig lejlighed til netop denne tilvænning.

Integration med Lotus Notes

Men Lotus Symphony er mere end bare tekstbehandling. Pakken indeholder også regneark og præsentations program, så man er udrustet til de fleste opgaver. Fælles for dem alle er, at der kun er begrænset funktionalitet.

Regnearket virker til at fungere ganske fornuftigt, og bruger man blot Excel til simple udregninger og opstillinger, kan man sagtens leve med Symphony. Det samme gør sig gældende i præsentationsdelen, hvor man i første omgang hurtigt kan genkende layoutet fra MS Office. Men begynder man at ville have dias-skabeloner og avancerede animationer, kommer Symphony til kort.

Suppleret online

Men manglen på skabeloner er ikke ensbetydende med, at man helt må undvære det. På Lotus' hjemmeside er der talrige skabeloner, som kan hentes og bruges frit. Det samme gør sig gældende med plugins, som findes i et stigende antal afskygninger.

Og IBM håber på, at udviklere vil kaste sig over plugins og komme med egne udgaver, som kan tilføje nye funktioner og muligheder. I skrivende stund er udvalget begrænset, men potentialet er til at få øje på. Blandt andet findes der et plugin, som gør det muligt at eksportere præsentationer som Flash-filer.

Integration

Ud over at kunne hentes gratis, fra IBM's hjemmeside, følger Symphony med Lotus Notes 8. Her er der da også gjort lidt ud af integrationen, så man kan udnytte programmet bedre fra Notes.

Indtil videre er Symphony kun tilgængelig for Windows og Linux brugere. Tidligere har IBM meldt ud, at en Mac-version er på vej, men det er endnu uvist hvornår man kan forvente den udgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere