Artikel top billede

Problemerne tårner sig op for Rejsekort

Politikerne begynder nu for alvor at grille organisationen bag det digitale rejsekort. Årsagen er gentagne overskridelser af tidsplanerne, dårlig samarbejde og ringe projektstyring.

Tilliden til leverandøren af det digitale Rejsekort daler, og politikerne stiller flere og flere kritiske spørgsmål.

Selskabet bag projektet, Rejsekort A/S, erkender over for Folketingets Trafikudvalg, at problemerne med projektet er omfattende, hvilket Computerworld har omtalt i en stribe tidligere artikler som for eksempel Rejsekortet sætter taksten som vinden blæser

og Dansk Rejsekort pivåbent for hackerangreb.

"Der er bestyrelsesmøde i Rejsekort på mandag, og så må vi have en udmelding om, hvordan det går. Om det kan lade sig gøre eller ikke lade sig gøre for dem at lave det rejsekort," siger socialdemokratiets trafikpolitiske ordfører til Computerworld.

I stil med Heunicke har også Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen været i medierne med krasse kommentarer til kompetencen hos de ansvarlige for projektet.

Tillæg til kontrakten

Rejsekort A/S har forhandlet med leverandøren East-West om "et kontrakttillæg IV, der blandt andet indebærer en ny tidsplan."

Om det her nye tillæg til kontrakten også giver Rejsekort A/S mulighed for at komme ud af det efterhånden omstridte projekt har Magnus Heunicke tidligere på måneden forsøgt at kaste lys over.

Heunicke spurgte blandt andet ministeren om "den nuværende tidsplan for Rejsekortet herunder indhold og tidsplan for de afgørende tests, kortet skal kunne klare ifølge bl.a. tillæg IV i kontrakten." Og derudover bedes ministeren også svare på "hvilke økonomiske og juridiske muligheder, der er for at opsige kontrakten om Rejsekortet?"

Indtil videre mangler Heunicke tilfredsstillende svar på flere af sine spørgsmål.

DSB har aktiemajoriteten

DSB sidder på flertallet af aktierne i Rejsekort A/S, og på samme måde som DSB giver togproducenten Ansaldobreda skylden for de stærkt forsinkede IC4-tog, retter Rejsekort A/S nu skytset mod leverandøren – konsortiet East-West Denmark

Konsortiet, der bruger TDC og IBM som underleverandører og ejes af Thales med 80 procent og Accenture med 20 procent, får hård kritik.

"Konsortiet arbejder ikke godt sammen. East-Wests planlægning og projektstyring er for dårlig, hvilket umuliggør en effektiv arbejdsrytme, lyder anklagerne fra Rejsekort A/S, som ifølge Ritzau konkluderer at:

"Tilliden til leverandøren er dalet gennem et stykke tid."

Busser med

Sidste nyt er, at cirka 20 busser bliver hægtet på systemet, så pilot-pendlerne kan bruge deres chipbaserede rejsekort i både tog og busser på nogle ruter mellem Roskilde og Holbæk.

"Vi skal afprøve noget, der fungerer eller er så tæt på at fungere, at vi kan lære noget af det," sagde Johannes Sloth, administrerende direktør for Movia, tidligere på måneden til Computerworlds trykte udgave.

Johannes Sloth har tidligere sparket fra sig i utilfredshed med, at de fleste planer vedrørende det digitale rejsekort skrider i alle retninger.

"Så meget forsinket, som vi er, er vi da ikke tilfredse, det siger sig selv. Man behøver ikke være vismand for at drage den konklusion. Det er alt muligt andet end tilfredsstillende," siger Johannes Sloth, der også erklærer sig parat til at råbe stop og trække busserne ud af pilottesten igen, hvis systemet begynder at genere passagerer og chauffører i stedet for at være en hjælp.

Farvel til landsdækkende

Siger Movia nej til det seneste tillæg IV til kontrakten, så hænger hele projekt rejsekort i en tynd tråd. Uden Movias 1.500 busser og cirka 220 millioner årlige passagerer forsvinder de fleste af busserne i det østlige Danmark fra projektet.

"Trækker Movia sig, betyder det sandsynligvis, at projektet må opgives som et landsdækkende billetteringssystem," siger Henning N. Jensen, senior partner i konsulentfirmaet Pluscon, der blandt andet rådgiver virksomheder om elektroniske betalingsløsninger.

Han vil ikke afvise, at DSB måske kan finde på køre projektet videre i en mindre skala på et mere lokalt niveau.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere