Artikel top billede

AMD's overlevelse er truet

Ifølge IDC er Advanced Micro Devices' bekymringer om fremtiden helt berettigede. AMD er nødt til at fordoble sin andel af markedet for mikroprocessorer for at overleve.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices er nødt til mere end fordoble sin andel af markedet for mikroprocessorer for at overleve, ifølge et sagsresumé fra virksomhedens advokater i forbindelse med dens monopolsag imod Intel.

Ved afslutningen af 2007 havde AMD 13 procent af processormarkedet, hvilket er "mindre end halvdelen af, hvad der kræves på lang sigt for at drive en levedygtig virksomhed," som der står i sagsresumeet, der forklarer, at Intels påståede forsøg på at lukke virksomheden ude af processormarkedet i store træk er lykkedes.

"Målt i forhold til omsætningsandel, har AMD næsten ikke gjort fremskridt i at få en større del af kagen," står der.

Skadeserstatning

Argumentet, at Intels påståede konkurrenceforvridende adfærd har skadet AMD i en sådan grad, at dens fremtid er på spil, er afgørende for virksomhedens krav på oprejsning, her i blandt skadeserstatning.

Men sagen kan yderligere skræmme erhvervskunder, som allerede er varsomme over virksomhedens økonomiske vanskeligheder.

Virksomheder tager som regel it-købsbeslutninger ud fra et langsigtet perspektiv og planlægger at bruge og købe lignende systemer mange år frem i tiden.

Nye bekymringer om AMD's levedygtighed på lang sigt sammen med eksisterende bekymringer om virksomhedens økonomiske helbred – der er svækket af den forsinkede udgivelse af dens quadcore Opteron-processor samt stigende langsigtede gæld – kunne foranledige CIO'er til at overveje computere, der er baseret på Intels chip i stedet.

"Dette vil skubbe virksomheden i den forkerte retning," udtaler Rajnish Arora, leder af forskning i enterprise servere og arbejdsstationer hos IDC Asia-Pacific.

Intel beskyldt for urent trav

AMD's sagsresumé var voldsomt censureret af domstolen, og detaljer om Intels påståede konkurrenceforvridende adfærd og dens forhold til større computerproducenter var i store træk streget over.

Men den generelle tone i AMD's argument stod stadig klart: Intel påstås at have betalt computerproducenter for udelukkende eller næsten udelukkende at satse på virksomhedens chip.

Effekten af disse og andre påståede taktikker anvendt af Intel vejede tungere end den fortjeneste, som AMD fik ud af sin succesfulde linje af Opteron-serverchip, som udkom i 2003.

"At AMD vandt lidt andele og omsætning er ligegyldigt. Virksomheden vandt en tilstrækkelig mindre andel og en tilstrækkelig mindre omsætning til, at den led af en betydelig formindskelse af sit roadmap for innovation," lyder det i sagsresumeet.

AMD's bekymringer om fremtiden er berettigede, ifølge IDC's Rajnish Arora, der understreger den kapitalintensive karakter og de korte produktcyklusser ved processorbranchen. "De kommer til at stå i nogle vanskeligheder. De bliver nødt til at opskalere deres engagement i branchen," udtaler han.

Hovedsagen for AMD bliver at generere en stærk efterspørgsel hos slutbrugere for virksomhedens processorer, hvilket ville få flere computerproducenter til at sælge systemer baseret på AMD's chip.

"Det er alt sammen drevet af kundeefterspørgsel," udtaler Rajnish Arora.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere