Artikel top billede

Fusion mellem Telenor og TeliaSonera usandsynlig

Et Telenor-køb af TeliaSonera er ikke sandsynligt, mener teleanalytikere. Frasalg vil blive et krav til en fusion, der vil gøre ondt på den svenske sjæl.

Hos eksperterne er der ingen tvivl om, at en fusion mellem Telenor og TeliaSonera er et perfekt match.

Alligevel tvivler de på, at en handel bliver en realitet.

"Der er ingen tvivl om, at TeliaSonera kommer i spil. Derfor vil alle operatører selvfølgelig overveje, hvilke muligheder, der ligger i et opkøb," siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

"Men at Telenor har hyret to rådgivere (Nordea og JP Morgan, red.) er ikke det samme, som at de to selskaber bliver slået sammen."

Fornuft i fusion

"Der er en masse fordele ved at slå TeliaSonera og Telenor sammen. En fusion vil skabe en af verdens største teleoperatører med næsten samme markedsværdi som Deutche Telecom," siger John Strand.

Og teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard fra Current Analysis kan også se fornuften i en fusion.

"Telenor og TeliaSonera vil passe vældig godt sammen i deres forretningsmodeller, hvorimod France Telecom ikke vinder meget ved at købe TeliaSonera," siger Bernt Stubbe Østergaard.

"Det franske teleselskab kan kun have interesse for TeliaSoneras øst- og sydøsteuropæiske forretning, men den del er stadig under halvdelen af TeliaSonera. Resten ligger i Norden, hvor der er meget lave profitmargener."

Der vil Telenor og TeliaSonera være et bedre fit, fordi selskaberne kan høste enorme besparelser i både Sverige, Danmark og Norge, mner Bernt Stubbe Østergaard.

Næppe forgældet France Telecom

De to teleanalytikere peger på blandt andet Vodafone, Deutche Telecom, France Telecom og British Telecom, som selskaber, der har de økonomiske muskler til at være med i kampen om TeliaSonera.

Men Deutche Telecom er tynget af...fortsættes

.... gæld og British Telecom har tradtion for snarere selv at bygge selskaber op i nye markeder, mener Bernt Stubbe Østergaard.

Telefónica derimod har masser af penge, og kunne tænkes at overveje et opkøb af TeliaSonera, mener han.

Dog er Telefónica midt i et andet opkøb af det hollandske teleselskab KPN.

Og ind til videre er France Telecom dog eneste selskab, der officielt meldt sig ind i kampen om TeliaSonera.

"Den generelle markedsreaktion på France Telecoms interesse i TeliaSonera har været meget negativ, fordi France Telecom har en enorm gæld og fordi selskabets tidligere opkøb ikke har vist sig at hjælpe særligt meget på økonomien," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Telenor-køb gør ondt på den svenske sjæl

Derfor vil France Telecom skulle betale en stor del af opkøbet med aktier, og det vil den svenske regering næppe have interesse i, lyder det.

"Den svenske regering vil gerne sælge sine aktier i TeliaSonera, men den er nok ikke særlig interesseret i at få aktier i et forgældet fransk teleselskab. Når den svenske regering vil sælge, er det for at få penge ud af det, ikke for at få aktier i et andet teleselskab, der tilmed har en stor gæld."

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor og både staten og selskabet har rigeligt med penge, mener teleanalytikeren.

"Hvis nordmændene derfor stiller med hårde kontanter er det svært at afvise," siger Bernt Stubbe Østergaard, som dog peger på en ting, der kan hindre en handel mellem de to nabolande.

"Det vil gøre ondt på den svenske sjæl, hvis norske Telenor overtager et nationalt klenodie som TeliaSonera. Tidligere forsøgte man at lave en kombination af Telia og Telenor, hvor man ikke kunne blive enige om, hvor hovedkvarteret skulle ligge – i Norge eller Sverige. Det var så stort et nationalt stolthedsproblem, at hele handlen faldt fra hinanden," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Både Telenor og France Telecom som købere vil derfor have en "svær gang på jorden", mener han.

Del fastnet og mobil

Men her har John Strand en løsning.

"Ved at vælge Telenor-løsningen kan man det jo være, at man kan blive enige om for eksempel at lægge fastnet i Stockholm og mobil i Oslo. Så har man stadig et nationalt teleselskab i Sverige. Vælger man i stedet France Telecom risikerer man, at alt det sjove bliver flyttet til Paris," siger John Strand.

Går ud over konkurrencen

Problemet er så blot konkurrencemyndighederne, mener Bernt Stubbe Østergaard.

"I Danmark vil det samlede selskab sidde på halvdelen af markedet, i Sverige vil de to selskaber have 64 procent af markedet, og i Norge vil selskaberne sidde på næsten 100 procent af markedsandelen. Så regulatorisk er der store udfordringer i Danmark, Sverige og Norge," lyder det enstemmigt fra John Strand.

"Man vil blive tvunget til at sælge noget fra, men man kan sagtens fusionere de to selskaber." siger han videre.

Norske Telenor er repræsenteret i 12 lande, herunder blandt andet Norge, Sverige, Danmark, Finland, Rusland, Bangladesh, Malaysia, Thailand og Pakistan.

TeliaSonera er til stede i Skandinavien, de baltiske lande og en række østeuropæiske lande som Rusland og Ukraine samt Tyrkiet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere