Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

Forkortelser har taget magten - og det er ikke godt

Klumme: Hvem er det, vi henvender os til, når vi anvender en kommunikationsform, hvor forkortelser har taget magten i teksten og fjernet muligheden for associationer om gode kolleger.

Vi vil gerne rekruttere de rigtige kandidater til vores ledige job, men afspejler vores stillingsopslag egentlig de kompetencer, vi efterspørger?

Vi ved alle, hvor vigtigt det er at kommunikere budskaber klart og tydeligt – og målrettet de ønskede modtagere.

Derfor slog det mig, da jeg sad og kiggede i stillingsannoncer, at vi i it-branchen stadig er en smule unuancerede og kommunikativt usnedige, når vi søger nye medarbejdere til vores ledige job.

Vi arbejder meget målrettet for at tiltrække flere kvinder til it-branchen; f.eks. har vi indført ligeløn i praksis, vi har et Teknologi og Piger program, en praktikuge og meget mere.

Men i stillingsopslag er jobbeskrivelserne fulde af forkortelser og kompetencekrav i punktform.

Det kan være udmærket på sin vis, da mange mænd ikke så let lader sig skræmme af den form for sproglig kontanthed. Problemet er, at kvinder ofte er knap så modige.

De har faldskærm på

Kvinder springer gerne ud i udfordringerne – med faldskærm.

Det er ikke noget problem at skrive stillingsannoncer, der appellerer både til kvinder og mænd, men det kræver, at vi tænker os om, når vi kommunikerer.

Mange forkortelser af tekniske færdigheder kan afholde kvinder fra at søge, da metoder, programmer og produkter i sig selv ikke begejstrer kvinder.

Men hvis man i stedet skriver, at stillingen kræver en person med bredt kendskab til banksektoren, og at man skal kunne samarbejde på tværs af kompetenceområder, så tiltaler det kvinderne i langt højere grad – og måske også nogle flere af mændene.

Kvinder har et indbygget behov for at kunne se et formål med det, de laver.

De vil løse problemer i samfundet, hvor mænd godt kan opfinde nye ting for produktets egen skyld.

Det handler om at fange...fortsættes

... interessen hos den gruppe af potentielle medarbejdere, som har gode kvalifikationer, men som lige nu ikke søger it-job fordi, de synes, at det er uklart, hvad jobbet indeholder.

Samarbejde rykker

En generel kompetence, som et job i it-branchen ofte fordrer, er evnen til at samarbejde.

Mænd elsker at konkurrere om næsten alt, mens kvinder som regel vægter samarbejdet højt. Dermed ikke sagt, at kvinder ikke er konkurrencemindede, og mænd ikke kan samarbejde.

Det er blot vigtigt at pointere i stillingsannoncerne, at samarbejde er en betydningsfuld del af arbejdet.

Det gør op med myten om, at man sidder meget alene med sin computer. Og samtidig virker jobbet ikke farligt, hvis man er en del af et team – dvs. man tager ikke risici alene.

Risikovilligheden er større hos mænd.

Det betyder også, at mænd søger job, hvor de kan opfylde 2 ud af 10 kriterier. Kvinder derimod søger kun, hvis de kan opfylde alle 10, dvs. hvis de kun opfylder 5 eller 7, når deres ansøgning os aldrig.

Og det er en skam.

Drenge klatrer ofte højere op i træerne end piger, da de regner med at lære at flyve undervejs, mens pigerne stopper, når de når en højde, hvor de kan slå sig, skulle de falde ned. Risikovillighed er godt i mange situationer, men det er eftertænksomhed og sikkerhed/vished også.

Jeg mener, at det er en god ide ikke at stille alt for mange firkantede, skarpe krav op i stillingsannoncerne.

Lad os søge efter de rigtige kompetencer på en ny måde, hvor vi kommunikerer med hele sætninger og tegner hele billeder af de job, der skal udfyldes. Så taler vi pludselig til både mænd og kvinder.

Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til Teknologi og Piger-projektet.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere