Aktiviteten på venturemarkedet oplevede sidste år et markant fald på 15 procent.
Hvor der i 2006 blev foretaget ventureinvesteringer for 2,5 milliarder kroner, blev der sidste år blot investeret for 2,1 milliarder kroner, viser en analyse fra Vækstfonden og brancheforeningen for risikovillig kapital (DVCA).
Og heller ikke for 2008 ser den udvikling ud til at vende.
"Vi forventer en svag nedgang, men det ser man typisk fra fjerde kvartal til første kvartal det følgende år," siger analytiker fra Vækstfonden, Jacob Borup, som har været med til at udarbejde analysen.
Finansiel krise spiller ind
Den økonomiske afmatning i den globale økonomi er den største faktor for udviklingen i venture-nvesteringerne i øjeblikket, vurderer Jacob Borup.
"Den finansielle krise påvirker rigtig kraftigt sådan en sektor som denne her," siger han.
Afmatningen betyder, at aktørerne på de finansielle markeder letter foden en anelse på speederen.
Derfor bliver ventureselskaberne nødt til at skyde penge ind i porteføljeselskaber, som skulle være afhændet enten gennem salg eller børsnotering.
"Det var en smule sværere at få at få solgt sine virksomheder i fjerde kvartal af 2007, så man har været nødt til at reservere en større del af kapitalen til opfølgningsinvesteringer i den eksisterende portefølje. Derfor holder man igen med at foretage nye investeringer," siger Jacob Borup.
Han mener dog ikke, at venturemarkedet for alvor bliver ramt, hvis den globale økonomi når at lysne op allerede i år, men det er endnu for tidligt at sige, mener Jacob Borup.
Klima-it går mod strømmen
Der er dog et lyspunkt.
Analysen viser nemlig, at når det drejer sig om investeringer i cleantech eller klima-it, så er ventureinvestorerne straks mere villige til at investere.
I fjerde kvartal af 2008 fordobledes investeringerne i klima-it, og for hele 2007 var 12 procent af den investerede kapital i virksomheder inden for cleantech mod kun syv procent i 2006.
"Cleantech, energi- og miljøteknologier, har fået meget mere fokus på det seneste stykke tid. Og her spiller it en særlig rolle," fortæller Jacob Borup.
"Det er også der, vi vil se noget vækst fremadrettet," siger Jacob Borup.