Artikel top billede

OOXML-formatet under den store EU-lup

EU undersøger, om Microsoft har presset nationale standardiserings-organisationer i OOXML-processen. Det skal også undersøges, om standarden er på kant med den europæiske konkurrence-lovgivning

Selvom Microsoft 1. april kunne fejre, at standardiserings-organisationen ISO godkendte selskabets OOXML-format som en international standard, lurer der problemer i horisonten.

For EU vil nu have undersøgt, om formatet dels understøtter interoperabilitet med konkurrerende produkter, og om Microsoft har kørt for voldsomt frem i kampagnen for at få OOXML ISO-godkendt.

Det skriver internetnews.com.

"I vores undersøgelse af interoperabiliteten i forbindelse med Microsofts produkter har vi allerede forespurgt de nationale standardiserings-organisationer om mulige uregelmæssigheder i OOXML-standardiseringsprocessen," fortæller en EU-talsperson til internetnews.com.

Grunden til disse undersøgelser er rygtedannelser fra efteråret om et upassende pres fra både Microsofts og modparternes side med henblik på at få godkendt eller sløjfet OOXML-standarden i ISO-regi.

Dansk Standard er kontaktet

Vicedirektør Jesper Jerlang fra Dansk Standard bekræfter, at organisationen er blevet kontaktet af EU i midten af februar med henblik på at skulle redegøre for eventuelle uregelmæssigheder i standardiserings-processen.

"Vi blev stillet en række spørgsmål til, hvordan processen havde kørt, samt om nogen havde prøvet at influere og lægge pres på os," forklarer Jesper Jerlang til Computerworld.

Fortsættes...

Konkurrence-forhold bliver undersøgt

Dansk Standard svarede dengang tilbage, at processen havde kørt problemfrit.

"De parter, der har holdt møde med Dansk Standard, har jo ikke forsøgt at lægge et egentligt pres på os. Både tilhængere og modstandere af OOXML har givet udtryk for deres holdninger, og mere er det ikke sket," siger Jesper Jerlang.

Undersøger konkurrencen

Undervejs i standardiseringsarbejdet med OOXML har Microsoft været ude i en byge af angreb, som sjældent er set lige i it-verdenen.

Blandt andet er et af hovedargumenterne, at OOXML ikke er åbent, så konkurrenterne ikke kan komme på banen på lige vilkår med Microsoft.

EU-Kommissionen fortæller derfor også, at den vil fokusere på, hvorvidt konkurrence-reglerne i den nyslåede ISO-standard kommer på kant med, hvad EU tillader.

"Det skal understreges, at det ikke er Kommissionens opgave at stille spørgsmålstegn ved ISO-afgørelsen, men Kommissionen anser det som meget vigtigt at undersøge, at den europæiske konkurrence-lovgivning ikke er blevet tilsidesat i den standardiserings-processen," lyder det fra EU-talsmanden.

Læs mere om OOXML-debatten i fredagens udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere