Artikel top billede

Hackere spreder malware med 'Hilary Clinton'-spam

Man kunne fristes til at tro, at russere forsøger at sabotere det amerikanske valg. Et russisk hacker-netværk sættes i forbindelse med malware, der blev spredt med Hillary Clinton-video.

Computerworld News Service: Cyberkriminelle har muligvis afvejet fordele og ulemper og er kommet frem til, at det ikke kan betale sig at prøve at udnytte den amerikanske præsidentvalgkamp i 2008, siger en sikkerhedsekspert fra Symantec.

I det mindste indtil videre.

"Vi har indtil nu kun set to tilfælde af spam, der bruger politiske kandidater til at sprede ondsindet kode," udtaler Oliver Friedrichs, direktør for Symantecs sikkerhedsudrykningshold og skribent om cyberkriminalitet i forhold til politiske valg.

"Jeg tror, at hackerne stadig er lidt nervøse. Den store opmærksomhed omkring forbundsvalgene gør dem varsomme med at træde ind der."

Srizbi forklædt som Clinton

I sidste uge rapporterede forskere ved både Symantec og McAfee om et spamangreb, der prøvede at narre brugere til at downloade en trojansk hest gemt i en video af senator Hillary Rodham Clinton. Videoen skulle angiveligt være optaget før tirsdagens primærvalg i Virginia.

"Hilary Clinton besøgte sit kampagnehovedkvarter i Virginia og gav interviews, hvor hun talte om, hvad der skal ske 4. marts i Ohio," stod der i den falske email.

"Den komplette video. Download den nu!"

Brugere, som klikkede på linket, blev konfronteret med en fil ved navn 'mpg.exe'. Den fil var faktisk en downloader, som ville hente og installere den trojanske hest Srizbi – et malware der skaber Windows-pc'ere om til spam-robotter.

Russisk angreb

Det andet tilfælde, af hvad Friedrichs har kaldt 'valg-cyberkriminalitet' (electoral cybercrime), var spamangreb fra sidst i oktober 2007, der tilsyneladende promoverede Paul Ron, medlem af Repræsentanternes hus, og hans kampagne for nominering som republikansk kandidat.

Mere end en måned efter angrebet, der også havde forbindelser til Srizbi, har forskere ved SecureWorks forbundet spammen til et ukrainsk botnet.

McAfee-forsker Alex Hinchliffe opridser en sammenhæng mellem sidste uges Clinton-spam og det russiske Business Network, et notorisk hacker- og malware-hosting-netværk, som tidligere havde base i St. Petersborg.

Selv om Friedrichs sidste år kom med den forudsigelse, at vi med præsidentvalgkampen i 2008 ville se en forøgelse af valg-angreb – især phishing-angreb – i forhold til antallet i 2004, da der kun var to registrerede tilfælde, så er det altså ikke sket endnu.

"Et valg er af en sådan størrelsesorden, at enhver mulig forstyrrelse øjensynligt vil tiltrække sig hele ordensmagtens styrke," siger Oliver Friedrichs.

"Men de har ikke været bange for at phishe velgørenhed," siger Friedrichs og henviser til de aggressive indentitetstyveri-angreb, der udnyttede følgerne af orkanen Katrina i New Orleans og den mexicanske golfs kyststater.

"Måske er det bare for tidligt. Måske vil vi se flere angreb når primærvalgene er overståede."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere