Artikel top billede

Forslag: Danske netpirater skal tvangsfjernes fra internettet

Netforbindelsen bør lukkes for danske netpirater, der snuppes i at kopiere mere end to gange, mener pladeorganisationen IFPI. "Ude af trit med virkeligheden," mener Forbrugerrådet.

Hver gange pladebranchen sælger et stykke digitalt musik på nettet, bliver der piratkopieret 20.

Det skriver pladebranchens internationale organisation, IFPI, i dens årsrapport, Digital Music Report 2008, der blev offentliggjort torsdag.

Det har fået organisationens internationale formand, John Kennedy, til at opfordre flere nationer til at følge den franske præsident Nicolas Sarkozy's forslag fra november, hvori han anbefalede at lukke for piraters internetforbindelse, hvis de bliver taget i at piratkopiere tre gange.

Fornuftig løsning

I Danmark ser man gerne lignende regler indført, siger IFPI's danske marketingsdirektør Jesper Bay:

"Jeg synes egentlig, at det er en meget fornuftig løsning. Det ville være forkert, hvis man hægtede folk af første gang, men det her er en relativ blid løsning," siger han.

"Jeg ved ikke, om tre advarsler er den rigtige løsning, eller om det skal være blidere eller hårdere, men jeg synes, det er et dejligt konkret forslag."

Organisationen har tænkt sig at gøre sig, for at forslaget bliver kendt, hvor beslutningernes bliver taget.

"Det er noget, vi har tænkt os at drøfte med de relevante parter. Både på Christiansborg og i Kulturministeret," siger Jesper Bay.

Forbrugerrådet kritiserer

Forslaget møder dog kritik fra Forbrugerrådet.

"Det er jo helt ude af trit med virkeligheden at ville afskære borgernes elektroniske livline til omverdenen, og det hænger slet ikke sammen med de krav, der stilles til den enkelte borger i et moderne samfund, som hele tiden bliver mere og mere digitaliseret," siger jurist Agnete Sigurd.

Det problem genkender Jesper Bay slet ikke.

"Hvis folk opfører sig 'lovligt', så er der jo ikke nogen, der kommer og tager deres forbindelse. Det er kun i det øjeblik, de gør noget, der er ulovligt. Og så får de endda tre advarsler først. Det gør man altså ikke, hvis man kører over for rødt," siger han.

Politisk støtte svinger

På Christiansborg har opbakningen til den franske model været svingende.

Til Computerworld har Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, tidligere afvist tanken, mens Jørn Dohrmann (DF) ikke vil afskrive forslaget.

"Hvorfor skulle de have adgang til nettet, når de alligevel misbruger de," lød det dengang fra Jørn Dohrmann.

Står det til Forbrugerrådet, bør de tanker dog hurtigst muligt skydes ned:

"Jeg håber, at de danske politikere tænker sig godt og grundigt om, før de overvejer om en lignende ordning skal indføres i Danmark. De skal i stedet hjælpe borgerne med at forhindre, at den franske aftale bliver udbredt til resten af EU", siger Agnete Sigurd.

Hellere aftaler med ISP'er

IFPI's danske marketingdirektør Jesper Bay ser da også hellere, at indholdsleverandørerne og internetudbyderne sammen finder en løsning på problemet.

"Det med bare at kriminalisere og lovgive sig ud af problemerne er ikke nødvendigvis den mest pædagogiske eller kommunikationsmæssige optimale løsning," siger han og tilføjer.

"Vi vil da langt foretrække at gå i dialog med internetudbyderne om at finde en løsning. Jeg tror også, det kunne blive mere effektivt, for så kunne vi måske blive enige om en god måde at kommunikere det ud på."

Han understreger dog sin støtte til grundtanken om at udelukke musikpirater fra at bruge internettet efter to advarsler.

"Jeg synes egentlig, det er en ret fair løsning. Især hvis alle udbydere er med på det."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere