Få overblikket - gå til Computerworlds investerings-oversigt.
Læs også: Hver femte it-leder i Danmark skærer i budgettet.
Da de økonomiske konjunkturer senest viste svaghedstegn i 2001, ramte det i første hug it-sektorens hardware-producenter.
Formentlig fordi det var det letteste sted for it-lederne at skære ned.
Men hvordan ser billedet ud i dag, hvor der efterhånden er uomtvistelige tegn på økonomisk afkøling - men hvor it til gengæld siden 2001 er blevet et langt mere strategisk og uundværligt værktøj i virksomhederne?
Svaret kender vi først om et halvt til et helt år.
Men et rundspørge til it-lederne i 50 af landets 250 største virksomheder giver et første fingerpeg om, hvor der allerede nu skrues og justeres i it-budgetterne i danske virksomheder.
Ikke alle taber
Og selv om visse dele af undersøgelsen tegner et billede, der minder om situationen i 2001 - at hardware-industrien allerede nu kan imødese færre fakturerede kroner i 2008 end i 2007 - så viser den samtidig, at ikke alle virksomheder i it-sektoren bør dæmpe forventningerne til it-budgetterne i 2008.
Imidlertid topper hardware på hitlisten over, hvor der skæres ned i budgetterne i 2008. Knap tre ud af ti ansvarlige for it-budgetterne svarer nemlig, at investere mindre i hardware i det kommende år.
Og det er ifølge Per Andersen fra analysehuset IDC Nordic også den typiske reaktion i afmatningsperioder.
"Der sker ganske typisk det, at virksomhederne blive mere forsigtige, og der vil i højere grad sondres mellem udgifter, der er absolut nødvendige, og dem, der lettere kan udskydes," siger Per Andersen fra IDC Nordic.
Tegn på mindre vækst
At der allerede nu skrues ned for investeringerne i hardware, ser chefstrateg Thomas Thygesen i Bankinvest som et tegn på, at virksomhederne allerede nu er ved at polstre sig til en periode med mindre vækst.
Og i den forbindelse vil investeringer i hardware typisk kommer først:
"Den mest cykliske del er nok hardware, så det passer fint ind i det overordnede billede, at vi nærmer os en afslutning på væksten," siger Thomas Thygesen.
Dog viser undersøgelsen dog ikke kun tegn på nedgang.
Ikke al it skæres væk
Totalbilledet viser nemlig, at der over en bred kam skrues op for investeringerne i 2008.
Og det vil ifølge managing partner hos Gartner, Henrik Zangenberg, også været uklogt blot at skære i it-budgettet efter salamimetoden, som det var tilfældet i de økonomiske nedgangstider i 1980'erne.
Siden dengang har it i mange virksomheder blevet uundværligt.
"Helt generelt kan man sige, at it indtager en stadig mere strategisk rolle i det at drive virksomhed, og selv i pressede tider vil der være behov for it," siger Henrik Zangenberg.
Mere BI og it-sikkerhed
Ligeledes kan it i form at automatisering af manuelle processer i sig selv være redskabet til besparelser, ligesom en mere detaljeret viden om kunderne og markedet mange steder er helt essentielt i nedgangstider.
"Derfor ser vi i vores krystalkugle, at mange virksomheder vil investere rigtigt meget i business intelligence i 2008," siger Henrik Zangenberg.
Gartners billede af vækst inden for business intelligence, understøttes af Computerworlds rundspørge til it-lederne.
Her svarer 45 procent de adspurgte it-ledere, at de forventer at skrue op for investeringerne i 2008.
Flere kroner til udvikling
Og der bør også være optimisme hos leverandørerne af it-sikkerhed, som der ifølge Copmputerworlds rundspørge også skal kanaliseres penge til i 2008.
Mest jubel bør der dog være at spore blandt de virksomheder, der udvikler nye it-systemer. Godt seks ud af ti it-ledere skruer op for udviklingsbudgettet i 2008.
Forklaringen kan hænge sammen med, at it-udvikling og den deraf følgende automatisering af arbejdsprocesser kan både imødegå både en truende afmatning af markederne og den i øjeblikket allerstørste udfordring hos virksomhederne: Manglen på arbejdskraft.
"Derfor vil vi fortsat se investeringer i øget automatisering, outsourcing, offshoring – alt, der kan sikre gennemførsel af forretningsprocesserne med et lavere antal hænder," siger Per Andersen.
Zepto: Ikke et problem
Men hvad siger landets hardware-producenter til meldingen?
Hos landets største producent af bærbare pc'er, Zepto, kan hverken Computerworlds rundspørge eller de tydeligere tegn på økonomisk afmatning rokke ved optimismen.
"Det skeler vi ikke til. Vi er en vækstvirksomhed, der voksede med 60 procent sidste år - så bare fordi der sker en afmatning i nogle prognoser, begynder vi ikke at justere i budgetterne," siger administrerende direktør hos Zepto, Lasse Frost.
Zepto agter således af leve op til vækstraterne i sit børsprospekt.
"Vi befinder os på markeder med stor vækst og derfor er små nedjusteringer i vækstraterne fløjtende ligegyldigt i forhold til vores vækststrategi," siger Lasse Frost, der dog understreger, at Zepto hele tiden tager bestik af den globale økonomiske udvikling.
Få overblikket - gå til Computerworlds investerings-oversigt.