Citrix blæser til kamp mod virtualiseringskongen VMware, og vil erobre datacentre verden over med lavere priser end VMware.
"Vi vil se dramatiske prisfald på virtualiserede serverrum inden længe. Jeg tror, at priserne vil være halveret inden for de nærmeste måneder, og priserne falder måske til en fjerdedel inden for 12 til 16 måneder," lyder det fra Citrix' nordiske vicepræsident Carsten Thomsen.
Grunden til de dramatiske prisfald skyldes ifølge Carsten Thomsen, at Citrix og Microsoft for alvor har slået pjalterne sammen om server-virtualisering.
De to selskabet vil stå sammen mod den ubestridte markedsleder, VMware, som vil blive udfordret i en regulær priskrig, når Windows Server 2008 rammer markedet.
XenSource som bindeled
Virtualisering-strategien er den samme som med Citrix-flagskibet, Presentation Server, som er en basisfunktionalitet til afviklingen af forskellige server-applikationer.
"Vi skal med XenSource igen bygge funktionalitet ovenpå Microsofts hypervisor, og det minder jo rigtig meget om det, der er tilfældet med Presentation Server," forklarer Carsten Thomsen.
Citrix købte open source virtualiseringsselskabet XenSource for omkring 2,8 milliarder kroner i august, og selskabet kan vise sig at blive en af grundstenene i Citrix' forhåbninger om det store erobringstogt.
Det skyldes blandt andet, at XenSource er det eneste selskab, der indtil videre har fået lov til at understøtte Microsofts virtual harddisk format, som Redmond-selskabet benytter i sin virtualisering.
"Med købet af XenSource har vi for alvor åbnet muligheden at virtualisere datacentre og servere, og vi er derfor gået sammen med Microsoft om at være en direkte konkurrent til VMware," lyder det fra Carsten Thomsen, der for få uger siden var til Microsofts Executive partnersamling.
Som at danse med en elefant
Han forklarer, at der på den ene side af virtualiseringsbordet sidder VMware sammen med Intel samt Cisco og på den anden side af bordet sidder Citrix i alliance med Microsoft.
Og de to selskaber har en lang og lettere broget historie sammen, som er bygget på udviklingen af OS/2, en Microsoft-investering på et kritisk tidspunkt for Citrix og senest stridigheder om licensaftaler og leveringsomfanget til Windows Server-serie.
"Så vi ved, at samarbejdet med Microsoft er som at danse med en elefant - vi skal passe på, at vi ikke bliver trådt over fødderne," griner Carsten Thomsen.
Mindre og mellemstore virksomheder
Citrix er ellers mest kendt for virtualisering af applikationer, hvor selskabet længe har været dominerende.
Men Carsten Thomsen ser dog en stor fremtid for de to gamle partnere, Microsoft og Citrix, inden for virtualiseringsområdet i datacentre, fordi Microsoft Windows servere "er så udbredte."
"IDC vurderer, at omkring fem procent af serverne i verden er virtualiserede, så der er et kæmpe-marked med 95 procent af alle verdens servere tilbage. Vi vil i første omgang gå efter små eller mellemstore virksomheder med færre end femhundrede ansatte og på den måde sætte VMware under pres" lyder det fra Carsten Thomsen.
VMware: Vi er længere fremme
De billigere priser som Citrix kalkulerer med, skal ses i lyset af, at selskabet vil sælge sine services i pakker, og man som kunde derfor bliver nødt til at købe hele server- og applikationspakker for at opnå besparelserne.
"Vi tror, at kunderne gerne vil have færre leverandører til en billigere penge, og det satser vi derfor hårdt på," forklarer Carsten Thomsen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra VMware omkring optrækningen til priskrig på virtualiserings-markdet.
Men den danske senior system-ingeniør Robin Prudholm fra VMware har tidligere fortalt, at VMware hilser al konkurrence velkommen.
"Vi har dog siddet længe på markedet, og når Microsoft kommer med deres næste Windows Server, så vil det være deres første fulde virtualiseringsversion - version 1.0, hvorimod vi allerede er på version 3.5. Så vores udfordring ligger i hele tiden at være et par teknologiske skridt foran alle konkurrenter med vores mangeårige forspring på markedet," sagde Robin Prudholm for en måned siden til Computerworld.