Artikel top billede

Danske it-ansatte er gået glip af lønfest

Lønstatistik: Trods store forventninger har it-branchens ansatte ikke fået særligt store lønstigninger i det seneste år. Se din faggruppes gennemsnitsløn her.

Forudsigelserne om den store lønfest i den danske it-branche holdt ikke. I stedet er udviklingen gået den anden vej med en mindre nedgang på 0,2 point siden sidste år.

Hvor lønstigningen lød på 5,9 procent i 2006, ligger den på 5,7 i år.

Det betyder, at gennemsnitslønnen for en dansk it-ansat er 39.236 kroner og dermed et par tusind kroner mere end gennemsnitslønnen i 2006, som var på 37.136 kroner.

Profetierne for næste år ser heller ikke for lyse ud.

Tidligere på året forudså it-fagforbundet Prosa, at opsvinget havde ramt it-lønningerne, og at 2007 ville vise lønstigninger på samme niveau som i de gamle dotcom-dage.

Men den formodning er nu ændret, for presset fra lavtlønnede lande sætter sit præg på dagsordenen for lønnen.

”Der er stadig pæne lønstigninger på mange af vores medlemmer. Men udenlandsk arbejdskraft forhindrer stigningerne i at være så høje, som vi har set i andre perioder med mangel på arbejdskraft”, siger formand Peter Ussing.

Større differentiering

Prosa organiserer cirka 13.000 it-folk i den teknisk tunge ende, og fagforeningens egen lønstatistik viser en mindre lønfremgang.

I modsætning til tidligere forudser Peter Ussing, at man må forvente en lavere lønstigning til næste år.

”Der kommer til at ske en større differentiering. På driftsområdet vil der ikke være særlige lønstigninger, men i systemudviklings- og konsulent­enden vil der fortsat være fine lønstigninger,” fremhæver han.

Formanden mener, at der bliver en betydelig konkurrence om de gode folk i den lønmæssigt høje ende.

Men på grund af en stigende automatisering på driftsområdet vil der komme en mindre lønudvikling på det område.

Den tekniske udvikling gør, at der bliver brug for færre folk.

”I den høje ende er det de særlige kvalifikationer, som danske medarbejdere har. Kendskab til kultur, sprog og andre forudsætninger har en stor værdi. Vi kan se, at der er en voldsom efterspørgsel på de dygtige danskere,” pointerer han.

Til trods for at lønstigningen langsomt drosler ned, øger it-folket stadig indtjeningen hurtigere end resten af arbejdsmarkedet.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik steg lønnen i den private sektor 3,7 procent fra andet kvartal 2006 til andet kvartal i år.

Lønstigningen var størst inden for bygge og anlæg med 4,7 procent og mindst inden for energi- og vandforsyning.

Til sammenligning havde de statsansatte en lønfremgang på 3,4 procent i andet kvartal 2007.

Se hvor meget du og dine kolleger tjener i gennemsnit.

Læs hele Computerworlds store lønstatistik - med tips om, hvordan du booster din karriere - som udkommer sammen med fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere