Artikel top billede

Offentlig kvalitet kræver investering i ledelse

Klumme: Godt arbejdsmiljø og gode kolleger motiverer offentligt ansatte mere end højere løn.

De politiske partier falder over hinanden for at tækkes offentligt ansatte. Mere i løn, bedre arbejdsforhold og flere frynsegoder er blot nogle af udmeldingerne. Spørgsmålet er, hvad man vil opnå med dette?

Vi går en fremtid i møde, hvor der er færre mennesker i den arbejdsdygtige alder end i dag.

Derfor hjælper det ikke at tænke i baner som, “hvordan tiltrækker vi flere?”, for der er ikke flere at tiltrække! Vejen frem er derfor ikke at indlede en krig mellem det offentlige og det private om arbejdskraften.

Vejen frem er at få offentligt ansatte til at levere mere og bedre kvalitet. Spørgsmålet til en million kroner er, om det, der motiverer, er mere i løn?

Skal de fem milliarder kroner, som flere politikere vil bruge på lønstigninger, deles ud til alle, vil det for den enkelte svare til en dråbe i havet.

Ikke kun fordi, de mange penge forslår som en skrædder et vist varmt sted, men også fordi højere løn ikke vil gøre en afgørende forskel.

Ifølge en undersøgelse, der blev gennemført i forlængelse af regeringens Kvalitetsreform, så er det, der motiverer de offentligt ansatte, ikke en bugnende lønpose.

Jobindhold, godt arbejdsmiljø og gode kollegiale relationer er det, der primært motiverer de ansatte.

Dernæst kommer arbejdspladsens anseelse og brugerkontakt og kompetenceudvikling.

Først når man snævrer rammerne ind og ser på, hvad ledelsen kan gøre for at motivere, nævnes løn. Men ros og spændende opgaver er øverst på listen.

Løn spiller mindre rolle

Løn spiller ikke en rolle som fastholdelsesparameter. På den baggrund er der ingen grund til at tro, at mere i løn i sig selv vil gøre den offentlige sektor mere tiltrækkende. Derfor bør man bruge pengene andre steder.

I forhold til ledelse i den offentlige sektor så anerkender medarbejderne deres leders faglige kompetencer, men på det ledelsesfaglige plan halter det.

Skal vi have mere kvalitet ud af den offentlige sektor, kræver det bedre udnyttelse af medarbejdernes kernekompetencer og klare målsætninger for arbejdet. Her gør dygtige ledere en forskel.

Derfor er det her, der skal gribes ind. Og det bliver der da også. Med sommerens trepartsaftale blev der sat en milliard kroner af til afholdelse af en årlig medarbejderudviklingssamtale for alle, penge til medarbejderdreven innovation, regelmæssig måling af medarbejdertilfredsheden, styrket arbejdsmiljøindsats, fleksibel masteruddannelse i offentlig ledelse og evaluering af ledere.

Det er et rigtigt fokus. Ønsker man for alvor at forbedre vilkårene for de offentligt ansatte, bør man fortsætte ad denne vej og investere yderligere i at opkvalificere offentlige ledere.

Det er klart, at forholdene i den offentlige sektor i dag ikke er gode nok. Det kan direkte aflæses i statistikkerne for afholdte sygedage, stresstilfælde og antallet af førtidspensionerede. Det må man anerkende.

Omvendt må man også anerkende, at vi ikke løser disse udfordringer ved at give offentligt ansatte lidt flere penge på lommen.

Lidt mere i lønningsposen er selvfølgelig meget rart her og nu, men det ændrer ikke grundlæggende ved de forhold, ansatte angiver, at de er utilfredse med, og det sikrer absolut ikke, at vi får mere kvalitet.

Vi skal ikke betale folk mere og lade dem arbejde under dårlige forhold. Vi skal gøre forholdene bedre. Politikerne skal skrue ned for lønløfterne og satse, hvor det batter, blandt andet på god offentlig ledelse. Og her får man faktisk ganske meget for fem milliarder.

Lars Goldschmidt er administrerende direktør i
Foreningen af Rådgivende Ingeniører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere