Blinkende bannere med løfter om alt fra sikkerhedssoftware til sodavand skal man ikke bare tage for gode varer, mener lederen af sikkerhedsorganisationen DK-Cert, Shehzad Ahmad.
Sagen om phishing-fiflerne fra Trygpcbruger.com, der via bannerannoncer har forsøgt at sælge falske antispyware-programmer på blandt andet Børsens hjemmeside samt andre højt profilerede danske sites , er det seneste eksempel på, at bannerannoncer ikke altid er, hvad de udgiver sig for at være.
"Fænomenet er omkring fem år gammelt, men det gør det naturligvis til noget specielt, når det bliver brugt på Børsens hjemmeside," siger Shehzad Ahmad.
Han opfordrer derfor forbrugerne til at være ekstra opmærksomme, når nye produkter bliver lanceret. For der kan som i tilfældet med Trygpcbruger.com være tale om snyde-reklamer.
Brug sund fornuft
"Det bedste råd er at bruge sin sunde fornuft og undersøge firmaet, hvis man aldrig har hørt om det før. Dette her skal jo nødigt underminere troværdigheden til velkendte sikkerhedsfirmaer," lyder det fra Shehzad Ahmad.
Forbrugerne har blandt andet på Børsen hjemmeside borsen.dk kunnet se en reklame for Trygpcbruger.com og en pop up reklame, der advarer mod spyware på brugerens computer.
Ved et klik på pop up vinduet bliver der tilbudt et download af et "sikkerhedsprogram" på dansk, der dog har til hensigt at lægge spyware på brugerens computer.
Gennemført dansk
Sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group sendte i mandags en advarsel ud omkring phishing-forsøgene på højt profilerede danske hjemmesider.
"Vi ved godt, at problemet har været kendt på meget velbesøgte sites som youtube.com og myspace.com. Men det er først nu, at der kommer en virkelig god oversættelse til dansk målrettet danske internetbrugere på et stort dansk site," siger Peter Kruse fra CSIS Security Group.
Han understreger dog, at der har været mange andre phishingforsøg på .dk-domæner igennem reklame-servere, men det har mest været brugt på reklamefinansieret blogs.
"Mindre blogudbydere har levet af at trække reklamer ned, og de reklamer har ind imellem har været fra tvivlsomme kilder," forklarer Peter Kruse.