7. september 1987 var en skelsættende dag for teleindustrien.
15 teleselskaber fra 13 forskellige lande mødtes den dag i København for at underskrive en aftale om at etablere GSM-nettet.
Ifølge GSMA, der repræsenterer over 700 teleselskaber, var det GSM-aftalen, der var startskuddet på den teknologiske evolution, der i dag ses i form af 3G og Turbo 3G.
“Aftalen fra 1987 er bredt anerkendt som grundlæggelsen af den globale mobilindustri og fødslen af en af vor tids største teknologiske præstationer," udtaler Rob Conway, der er adminsitrerende direktør GSMA.
I dag anvender over 2,5 milliarder mennesker GSM til at tale i mobil og sende SMS'er.
25 års netværksudvikling
Den første netværksteknologi, NMT (Nordisk Mobil Telefon), gik dog i luften allerede fem år før GSM. NMT var analog og kun anvendelig til tale. Først efter 20 års tro tjeneste lukkede TDC i 2002 for NMT-nettet.
GSM blev kommercielt lanceret i begyndelsen af 1990'erne, og det er den teknologi, der den dag i dag anvendes af de fleste mobiltelefoner i Danmark og i verden.
GSM er fuldt ud digital og blev derfor kaldt for et 2. generations system.
Datahastigheden er dog begrænset, og derfor udviklede man GPRS og EDGE, begge udvidelser på GSM-nettet, der blandt andet gør det muligt at surfe på det mobile internet og sende mails.
3G-telefoni, der bygger på UMTS-teknologien, kom til Danmark i begyndelsen af årtusindet, og er det første bud på en netværksteknologi, der kan bruges til egentlige multimedie-funktioner.
Til trods for milliardinvesteringer fra de danske teleselskaber er 3G endnu ikke blevet den folkelige succes, som mange forventede.
Til gengæld er teleselskaberne TDC, Telia, Sonofon og 3 nu alle i gang med at opbygge Turbo 3G-net, HSPA, der er en opgradering af det eksisterende 3G-net. Hastighederne går dermed fra 384 Kbit/s til adskillige Mbit/s.