Artikel top billede

Danware-direktør Peter Grøndahl afviser beskyldninger om tyveri fra tidligere forretningspartner.

Danware beskyldes for industrispionage og tyveri

Danware beskyldes for industrispionage og for at stjæle forretningshemmeligheder. Direktør Peter Grøndahl: "De kan bare komme med deres sagsanlæg."

Det amerikanske softwarehus EDTools beskylder danske Danware for at stjæle forretningshemmeligheder og for at basere et kommende produkt på EDTools teknologi.

"Vi fik at vide af Danware i efteråret 2006, at det ville OEM-producere eller erhverve vores teknologi som et supplement til virksomhedens egen produkt-portefølje," siger Daniel Blomberg, der er ansvarlig for EDTools skandinaviske forretningsaktiviteter.

Fik et tip

På den baggrund gav EDTools Danware adgang til alle tekniske og kommercielle detaljer vedrørende firmaets instant rollback-teknologi.

Det skete med henblik på, at Danware kunne gennemføre en tilbundsgående undersøgelse af aspekterne af et eventuelt samarbejde.

"Her i foråret, efter mange måneders forhandling, fik vi et tip om, at Danware havde en skjult agenda og planer om lancere et konkurrerende produkt," siger Daniel Blomberg.

EDTools fortsatte samarbejdet, som om intet var hændt, men overvågede samtidig Danwares aktiviteter på internettet.

Selskabet opdagede, at to af Danwares forhandlere ved en fejl havde offentliggjort en brochure om et kommende produkt, NetOp Device Control, på deres hjemmesider.

Planen var at gemme disse informationer, indtil Danware lancerede sit produkt. Men i juni kontaktede Danware igen EDTools. Denne gang for at få oplysninger om selskabets PrintQuota-teknologi.

"Da det skete, rådede vores advokat os til at konfrontere Danware med, hvad vi vidste om deres måde at drive forretning på," siger Daniel Blomberg.

Tyveri eller ej

Teknologien, som begge virksomheder baserer deres konkurrerende produkter på, er instant recovery. Så langt er der enighed. Men Danware mener bestemt ikke at have gjort noget galt.

"Vi indledte forhandlinger med EDTools i efteråret 2006 om levering af en Harddisk Guard på OEM-basis. I april 2007 forklarede vi EDT, at vi ikke ville handle med dem alligevel, men i stedet arbejde videre med vores eget produkt," siger Peter Grøndahl, administrerende direktør og medejer, Danware.

Ifølge Grøndahl er det svært at forstå, hvorfor EDTools mener, at Danware stjæler selskabets software.

"Der er tale om software, som vi har bestilt udviklingen af i Rusland tilbage i 2005 efter specifikationer, som vi selv har udarbejdet," siger han.

Ifølge EDTools er det langtfra kun et eventuelt tyveri af teknologiske detaljer, der bekymrer, men også i høj grad det kendskab, som Danware har fået til EDTools markedsstrategi gennem mere end et halvt års forhandlinger.

"Danware har spillet med fordækte kort og dermed erhvervet sig et indgående kendskab til vores prissætning, styrker, svagheder og strategi for tilgang til markedet," siger Daniel Blomberg.

Forhandlede på skrømt

Blomberg er overbevist om, at Danware forhandlede på skrømt for at få så meget at vide om EDTools teknologi og markedsstrategi op til den kommende lancering af NetOp Device Control.

Ifølge EDTools datalogs har Danware downloadet EDTools produkter og forsøgt at få adgang til EDTools servere også efter, at forhandlingerne var afsluttet, men heller ikke det kan Peter Grøndahl se noget galt i.

"Vi går da ind som alle konkurrenter og downloader konkurrerende produkter for at se, hvordan de er, og det er da klart, at det har vi også forsøgt at gøre hos EDT, ligesom andre konkurrenter går ind på vores hjemmeside og downloader vores produkter," siger han.

På vegne af en gammel kollega[

EDTools er også blevet ringet op af ansatte fra Milestone Systems, der foregav at være potentielle kunder, og som gerne ville have tekniske detaljer om EDTools produkter.

"Men efter, at vi gik dem på klingen og også kontaktede Milestones ledelse, viste det sig, at de handlede på vegne af gamle kolleger i Danware," fortæller Daniel Blomberg.

Han siger videre, at EDTools slet ikke tillader offentlig download af selskabets produkter og i særdeleshed ikke den OEM-version, som var emnet for forhandlingerne mellem Danware og EDTools.

Endelig siger Blomberg, at den del af EdTools server, som Danware har forsøgt at få adgang til, ikke er en del af virksomhedens offentligt tilgængelige hjemmeside, men en sikret del til intern brug.

"Vores produkt er tydeligt mærket med informationer om, at applikationen er ejet af os og beskyttet af regler om ophavsret og varemærker. Altså regler, der begrænser lige præcis den brug, som Peter Grøndahl indrømmer, at Danware har gjort sig skyldig i," siger Daniel Blomberg.

Han mener, at Danware forbryder sig mod såvel EDTools ophavsret som den amerikanske Economic Espionage Act.

PÅ tynd is

Juridisk er tyveri af forretningshemmeligheder et svært område at navigere rundt i, men ifølge en ekspert på området er Danware ude på tynd is.

"Det forekommer mig, at Danware i hvert fald tangerer grænserne for, hvad der er tilladt," siger Lars Stoltze, advokat og partner i SES Advokatfirma, der blandt andet beskæftiger sig med brud på ophavsretten og industrispionage.

Lars Stoltze vurderer, at en eventuel sag mod Danware kommer til at tage udgangspunkt i Danwares tilknytning til USA, men han vil ikke gætte på udfaldet af et eventuelt søgsmål fra EDTools side.

Ifølge Daniel Blomberg har EDTools allerede lidt tab i størrelsesordenen 600.000 kroner, og firmaet vil forsøge at sætte en stopper for Danwares salg af det kommende produkt NetOp Device Control, når det lanceres i USA.

Til det siger Peter Grøndahl:

"Hvordan fanden kan man dokumentere et tab, når man ikke har noget konkurrerende produkt i mod sig. Jeg har ikke yderligere kommentarer. De kan bare komme med deres sagsanlæg."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering