Artikel top billede

Mobilselskabet 3 raser over nyt EU-forslag

Mobilselskabet 3 raser over EU, som vil tillade 3G-telefoni på de gamle GSM-frekvenser, efter 3 har brugt milliarder af kroner.

Teleselskabet 3 ser ikke just positivt på et forslag fra EU-Kommissionen, som betyder, at de gamle GSM-frekvenser nu også skal kunne bruges til 3G.

I 2001 gav teleselskaberne 3, TDC, Teliasonera og Orange hver omkring en milliard kroner for en licens til at udbyde 3G i Danmark.

Siden har især 3 brugt rigtig mange penge på at opbygge sin 3G-forretning, og derfor falder EU-forslaget heller ikke i god jord hos administrerende direktør Morten Christiansen.

"Set fra vores side vil Kommissionens forslag forvride konkurrencen til fordel for de gamle og etablerede operatører, fordi de operatører - som for eksempel 3 - der har investeret i at bygge et 3G-netværk har afholdt meget tungere investeringer for at kunne tilbyde 3G-services.”

En kompliceret affære

Ifølge Knud Erik Skouby, leder af telecenteret CICT under Danmarks Tekniske Universitet, er de forskellige frekvenser i princippet lige gode til 3G, så der er mest tale om et administrativt tiltag.

"I gamle dage fik man tildelt GSM-frekvenserne i en skønhedskonkurrence, mens industrien kom til at betale for 3G-licenserne, så derfor er det en lidt kompliceret affære pludselig at begynde at give dem nogle nye 3G-frekvenser, forklarer Knud Erik Skouby.

Han vurderer, at det er begrænset, hvor mange der vil kaste sig ud i at udnytte de nye muligheder, eftersom 3G endnu ikke er den store guldgrube herhjemme. Til gengæld er det en torn i øjet på 3, der har ofret store summer på at blive kendt som Danmarks 3G-udbyder.

"Hvis man beslutter, at man både må lave GSM og 3G på de licenser, så vil det sikkert genere 3, fordi de traditionelle selskaber kommer til at stå bedre," siger Knud Erik Skouby.

Møder generelt støtte

Mens Kommissionens forslag bevæger sig rundt i EU-maskineriet, gennemfører IT- og Telestyrelsen i øjeblikket også en høringsrunde, hvor de forskellige teleselskaber giver udtryk for deres holdning til en opblødning at frekvens-reglerne.

"Vi støtter den bevægelse og ser muligheder i det, og så må vi se, om der konkret kan komme noget ud af det," siger Anders Monrad Rendtorff, kommunikationsdirektør i Telia.

Hos Sonofon er svaret nogenlunde det samme, og kun 3 udtrykker direkte utilfredshed med forslaget.

”Det er klart, at selskaber, der allerede har et 900 MHz netværk (til GSM, red.), vil være vinderne af Kommissionens udspil. Det er jo relativ nemt og langt billigere at udnytte de eksisterende antenner på det gamle netværk og dermed forenkle udbygningen af et 3G-netværk," lyder det fra Morten Christiansen, administrerende direktør i 3.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere