Artikel top billede

Her er de 10 kraftigste computere i verden

På supercomputer-konferencen i Dresden er verdens 500 hurtigste og kraftigste computer-systemer blevet kåret. Se de 10 hurtigste her.

Dresden:Duellen mellem de største supercomputere i verden, der i disse dage dyster på den internationale supercomputer konference i Dresden, blev igen vundet af IBM´s Blue Gene/L, som har slået de nærmeste kombattanter på rå regnekraft.

Det blev i dag afsløret, da Erich Strohmaier fra Lawrence Berkeley National Laboratoriet besteg podiet og præsenterede konferencens prestigefyldte Top 500-liste, hvor de hurtigste computere i verden er rangeret.

Vinderen er dog noget af en skuffelse, da IBM´s supercomputer ikke havde udvidet kræfterne og vandt med de samme 280,6 teraflops, som det også var tilfældet på sidste supercomputer-konference.

Ingen har dog kunnet hamle op med IBM´s suveræne supercomputer fra Lawrence Livemore National Laboratory, der har siddet solidt på førstepladsen via kapacitetsudvidelser siden november 2004.

Nærmeste konkurrent var Cray´s Jaguar, der med 101,8 teraflops har sprunget fra en 10.- til en andenplads.

Kapacitetsgrænsen er nået

Det var en glad IBM-repræsentant, som Computerworld fangede på konferencen.

Men han erkendte også, at tiden måske er ved at løbe fra den nuværende Blue Gene/L.

"Vi har nået kapacitetsgrænsen på denne version af Blue Gene, men næste generation er på vej. Den nye Blue Gene vil kunne nå op på en regnekapacitet på tre petaflops, hvis kunden ønsker det," oplyser IBM´s tyske talsmand for supercomputere, Hans-Juergen Rehm.

Han fortæller, at der lige nu bliver bygget en supercomputer, der bliver konfigureret til én petaflops, hvilken vil være mere end tre gange så hurtig som Blue Gene/L.

IBM´s Blue Gene/L er udråbt som vinder af Top 500-listen på baggrund af den såkaldte Linpack Benchmark, der går ud på at løse et system af lineære ligninger.

Dommerkomitéen bag Top 500-listen erkender, at målemetoden ikke giver et retmæssigt billede af den generelle performance.

Men ifølge dem er metoden det bedste bud på at måle maskinerne mod hinanden, da Linpack-problemstillingen er lige ud af landevejen og derfor giver et godt billede af maskinernes faktiske formåen.

IBM- og HP-dominans

IBM har endnu en Blue Gene computer på top 10-listen, hvor firmaet dominerer heftigt med seks placeringer.

HP har i alt 203 supercomputere på Top 500-listen, og er dermed det firma med flest computer-systemer på listen. Det er dog værd at bemærke, at det hurtigste HP-system først kommer ind på en 62. plads.

IBM har næstflest supercomputere repræsenteret på listen, hvor vinder-selskabet kan fremvise 192 maskiner blandt de første 500, hvoraf 23 er på top 50-listen.

284 røg i svinget

Overraskende blandede Dell sig godt blandt de 50 første på listen.

"Jeg er ret forbløffet over, at en typisk pc-producent som Dell har hele ni supercomputere med på listen," udtaler computerforsker Erich Strohmaier, som sammen med blandt andre professor Hans Meuer fra Mannheim Universitetet står for top 500 listen.

Han pegede desuden på, at Intel´s Woodcrest´s ion5xx processor samt AMD´s Opteron dual core processor var en stærk medvirkende faktor for placeringerne på listen.

"Det er tydeligt at se, hvor meget de to producenter og produkter har betydet for Top 500-listen denne gang. 41 procent af medlemmerne på listen har brugt Woodcrest og 18 procent benytter Opteron dual core. Det har betydet, at vi må sige farvel til hele 284 supercomputere i forhold til den forrige top 500-liste," forklarer Erich Strohmaier.

En vinder mere i 2007

Konferencen i Dresden er 29. gang, at en supercomputer udråbes som den kraftigste og hurtigste i verden, samtidigt med at Top 500-listen bliver offentliggjort.

Det er dog ikke sikkert, at Blue Gene/L vil holde førstepladsen året ud, da top 500 listen bliver opdateret to gange om året.

Næste gang listen bliver udbasuneret er på en supercomputer-konference, SC07, i USA til november.

Verdens hurtigste computere siden 1993

Top 500-listen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering