Artikel top billede

Roaming-regler koster teleselskaberne milliarder

Teleselskaberne kan miste milliarder efter EU's indgreb i roaming-taksterne.

Mens de europæiske forbrugere kan glæde sig over, at det fremover kun koster det halve at tale i mobilen i udlandet, skal teleselskaberne i gang med lommeregneren for at finde en måde at tjene pengene ind på igen.

Søren Linde Nielsen, aktieanalytiker hos Jyske Bank, vurderer, at teleselskabernes roaming-omsætninger typisk udgør mellem 5 og 20 procent af deres samlede omsætninger.

"Som udgangspunkt er det vores indtryk, at alle teleselskaber i Europa vil blive negativt påvirket af det her," siger Søren Linde Nielsen.

Uvisse konsekvenser

Det er tidligere blevet anslået, at de europæiske mobilselskaber totalt tjener over 60 milliarder kroner på roaming om året.

Men selvom EU med effekt fra 30. juni tvinger roaming-taksterne ned på det halve, kan man ikke regne med en direkte halvering af omsætningen, vurderer Søren Linde Nielsen.

"Det er meget vanskeligt at forudsige konsekvensen, for hvis du kan ringe væsentligt billigere, når du er i udlandet, kan det også godt være, at du ringer mere. Men der er jo nok en grund til, at teleselskaberne ikke frivilligt har sat priserne ned," siger han.

Søren Linde Nielsen, der som aktieanalytiker følger de europæiske teleselskaber, peger på, at der også vil være meget stor forskel i, hvor mange penge de mister på EU-indgrebet.

Telenor, der ejer Sonofon, omsætter for omkring 1,2 milliarder norske kroner på roaming-siden ud af en samlet omsætning på 30,5 milliarder.

TeliaSonera, der ejer danske Telia, omsætter for omkring 4,4 milliarder svenske kroner på roaming-siden ud af en samlet omsætning på omkring 34 milliarder.

"Så TeliaSonera er relativt mere påvirket end Telenor," siger Søren Linde Nielsen. Han har ikke tal på, hvordan situationen er for TDC.

Skal spare internt

De nye regler betyder, at det fremover maksimalt må koste 4,75 kroner at foretage et opkald i et andet EU-land og 2,37 kroner at modtage et opkald.

Det er omkring det halve af gennemsnitsprisen i dag, så nu skal teleselskaberne finde andre måder, hvor de kan kompensere for deres manglende roaming-indtjening.

Det bliver højst sandsynligt internt i selskaberne, for på et i forvejen meget presset telemarked er det uhyre vanskeligt at pålægge kunderne øgede priser.

"Der er ikke mange andre veje for dem i øjeblikket end at kigge på omkostnings-niveauet," siger IDC-analytiker Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han tilføjer dog, at der stadig kan hentes penge på især bredbåndsmarkederne og på datatraffik på mobiltelefonerne.

"Der er stadig noget volumen at hente på de markeder, så de har da vækstmuligheder, men der er ingen tvivl om, at de store selskaber skal være meget slankere på kerneforretningen, end de er i dag," siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Ikke nogen overraskelse

Forud for EU's indgreb er gået års debat om de skyhøje roaming-takster. Den har blandt andet handlet om, hvorvidt eventuelle regler skulle ramme engrospriserne eller slutbruger-priserne.

Teleindustrien har undervejs valgt at overhøre et generelt politisk og folkeligt krav om lavere priser, men tidligere på måneden skred Europa-Parlamenret så til handling og vedtog regler om et konkret loft på taksterne.

Dermed kommer reguleringen heller ikke som nogen overraskelse.

"Hos de teleselskaber, som vi har talt med, er de nye roaming-regler allerede en del af deres prognose fremadrettet," fortæller Søren Linde Nielsen fra Jyske Bank.

Også han vurderer, at teleselskaberne skal have gang i sparekniven internt, hvis de undgå at miste milliarder på lavere roaming-indtjening.

"På kort- og mellemlang sigt ser jeg ikke umiddelbart nogen Blockbuster-produkter i telesektoren, så indtjeningsfremgangen skal primært hentes på besparelser," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere