Hemmelig supercomputer til svensk net-overvågning

Til efteråret bliver en af verdens mest kraftfulde supercomputere leveret til den svenske stat. Leverandører og myndigheder holder formålet med den 60 millioner kroner dyre maskine hemmeligt.

En af verdens mest kraftfulde supercomputere bliver til efteråret leveret til den svenske stat.

Maskinen er bestilt af en hemmeligholdt myndighed og hverken leverandører eller myndigheder må udtale sig om computeren, der har en regnekraft på 182 teraflops, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Præcis hvad Sverige skal med den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer er ligeledes hemmeligt.

Men flere kilder peger på at det er Forsvarets Radioanstalt (FRA) der skal bruge den enorme regnekraft i forbindelse med den omdiskutere overvågningslov.

Loven vil tillade myndigheden at kontrollere al datatrafik ind og ud af Sverige.

Blandt verdens mest kraftfulde

Supercomputeren er opbygget af et cluster, der består af mere end 2000 servere.

Med en regnekraft på 182 teraflops vil den hemmeligholdte myndighed råde over Sveriges absolut mest kraftfulde maskine, som muligvis vil være en af verdens 10kraftigste computere, skriver avisen.

Alle parter i handelen af den kraftfulde computer er meget hemmelighedsfulde.

Hverken leverandørerne HP, Go Virtual eller repræsentanter fra Forsvarets Radioanstalt (FRA) må fortælle hvem der har købt og bestilt computeren eller hvad den skal bruges til.

”Vi kan alene sige, at der er tale om en svensk myndighed. Mere må vi ikke fortælle,” siger Jan Wallenberg fra Go Virtual til avisen.

Firmaet er leverandør af kompetencen om supercomputeren mens HP leverer selve hardwaren til den hemmelige myndighed.

Også Forsvarets Radioanstalt har lagt låg på sagen og vil ikke kommentere indkøbet.

”Vi kommenterer aldrig, hvad vi anskaffer. Jeg må ikke udtale mig,” siger indkøbschef hos Forsvarets Radioanstalt, Jan Svenonius, til avisen.

Anonyme kilder peger på FRA

Ifølge avisens oplysninger peger kilder imidlertid på at den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer skal placeres i lokaler hos Forsvarets Radioanstalt.

Angiveligt har også it-kæmpen IBM tidligere på året modtaget henvendelser, inden kontrakten til sidst gik til HP.

Ifølge Computerworlds søsterblad peger flere og flere kilder på at det er den omdiskutere myndighed Forsvarets Radioanstalt som har bestilt supercomputeren.

Eksempelvis skal myndigheden have sendt en stor ordre i udbud på den type server som HP nu skal levere.

Også kilder fra det svenske forsvarsdepartement peger på Forsvarets Radioanstalt som en oplagt køber af systemet.

Få kan bruge den enorme regnekraft

Kun myndigheder som universiteter og Sveriges meteorologiske institut vil nemlig have glæde af maskinens enorme regnekraft, skriver avisen.

Ifølge Jan Wallenberg fra Go Virtual er det normal praksis at de kraftigste computere i verden holdes hemmelige.

”Sådan er det ofte med denne type indkøb. Der er mange systemer som ikke offentliggøres på markedet,” siger Jan Wallenberg.

Det kan ifølge Jan Wallenberg ske, når der er tale om systemer som er strategisk vigtige, og som man ikke er interesseret i at andre skal vide, er indkøbt til militære formål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere