Artikel top billede

Sun satser på at konkurrere med Apples iPhone ved at spille ud med et javabaseret operativsystem med masser af eyecandy til mobiltelefoner. Suns Rich Green fremviste en fungerende prototype under den første dag af udviklerkonferencen JavaOne i San Francisco.

Sun satser fuldskala på open source

Reportage fra JavaOne: OpenJDK, en central softwarepakke for udviklere, er nu tilgængelig som open source under GPLv2-licens. Og det er blot en lille del af de planer, som skal gøre både Java og operativsystemet Solaris til open source.

San Francisco: Mere end 10.000 udviklere sydede lydhørt af begejstring, da Rich Green, en af Sun Microsystems nye topchefer i sin åbningstale tirsdag i Moscone-centeret, fastslog, at realiseringen af at gøre Java og senere Solaris-operativsystemet til open source forløber planmæssigt.

Solaris, som Sun for blot tre år siden kategorisk benægtede nogensinde ville blive til open source, er under udvikling i en mobil udgave, som skal kunne presses ind som operativsystem i mobile enheder.

Valget af open source-licensmodellen forklarer Rich Green med ønsket om at kunne distribuere Java med Linux.

"Vi valgte GPLv2 på grund af licenskompatibilitet i pagt med alverdens Linuxdistributioner - Som eksempelvis Ubuntu," sagde han under åbningstalen.

Java i folkeudgave

Den mest markante anden nyhed under tirsdagens mange sessions var annonceringen af et scriptsprog, som er klar senere i år.

Java FX Script er navnet på Suns svar på scriptingsprog som flash, der retter sig mod designere snarere end programmører.

Suns hovedargument for at designere i fremtiden bør foretrække det kommende scriptingsprog er, at det genererer bytekode, som i modsætning til flash kan afvikles på de mere end 200 millioner mobiltelefoner, der har indbygget Java-support.

"Det er et vidunderligt scriptingsystem med fokus på grafik," lød det fra scenen, da Java-opfinder James Gosling karakteriserede det kommende produkt.

Det er i øvrigt udviklet ved en angivelig tilfældighed og på få dage af den unge udvikler Chris Oliver. Han kunne berette, at en alpha-version er klar til download nu.

Suns udspil er åbenlyst et direkte svar på produkter som Microsofts Windows Presentation Foundation (WPF) og projekt Apollo fra Adobe.

Konkurrent til iPhone

Sun ruster sig også åbenlyst på eventuel konkurrence fra Apples iPhone.

Java FX Mobile er navnet på et Java-baseret operativsystem, som Sun til salens lydelige overraskelse kunne fremvise en protype af på en helt ny type mobiltelefon.

Java FX Mobile lader sig betjene med en trykfølsom skærm og tilbyder en farvestrålende og ret funky brugergrænseflade.

Produktet retter sig ifølge en af Suns topchefer, Jonathan Schwartz, især mod nye spillere på markedet for mobiltelefoner, som ønsker en nem og hurtig vej at tilbyde en komplet hardwareløsning på.

"Vi ser formodentlig de første mobiltelefoner med Java Mobile FX i slutningen af året eller første halvdel af næste år," konstaterede Rich Green under en pressekonference.

Open source fra Ericsson

Blandt første dags annonceringer var også et bebudet partnerskab med det svenske firma Ericsson, der producerer produkter til telekommunikations-infrastruktur (ikke at forveksle med mobilproducenten Sony Ericsson).

Sammen med Sun udvikler firmaet en Communication Application Server som skal offentliggøres som open source under udvikler-communitiet GlassFish.

I en underholdende videodemonstration blev det kommende produkt fremvist som en mulighed for at binde hele familiens multimedie-kommunikation via mobilen sammen i realtid via en brugergrænseflade på mobilen, der nærmest lignede en miniatureudgave af internet-tv-projektet Joost.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere