IT Forum: Mens vi venter på .Net Server

Microsofts .Net Server 2003 er naturligvis omdrejningspunktet på Microsoft-konferencen IT Forum, som afholdes i disse dage i Bella Center i København. I hovedtalen på konferencen gav lederen af Microsofts Windows-division Brian Valentine et indblik i serveren, som danner grundlag for Microsofts nye platform.

Sikkerhed

Microsoft-konferencen IT Forum, som i øjeblikket afholdes i Bella Center i København, står ikke underligt i .Net Server 2003's tegn. Konferencen, som tidligere primært har beskæftiget sig med miljøet omkring Microsofts samarbejdsserver Exchange, er årets største Microsoft-konference i Europa. Microsofts .Net-arkitektur skal som bekendt samle trådende i Microsofts vidtstrakte univers, og kunderne venter spændt på serveren, som skal realisere teknologien.

Hovedtaler på IT Forum var Brian Valentine, som er leder af Windows-divisionen i Microsoft. Tirsdag formiddag gennemgik han Windows-platformen, som den ser ud lige nu. Den slags seancer er selvfølgelig ikke blot information til kunderne, men også en vis portion markedsføring. Valentines foredrag var præget af en vis klædelig ydmyghed, som man ellers ikke er så vant til fra den kant.

Selv om foredraget selvfølgelig var koncentreret om de nye medlemmer i Windows-familien, lagde Valentine vægt på, at der nu videreudvikles på eksisterende produkter, selv om der er nye produkter på vej. Som tidligere nævnt på PC World Online angiver Microsoft nu utvetydigt, hvor lang tid et givent produkt understøttes.

Det skulle også blive lidt nemmere for Microsoft i fremtiden, da alle firmaets Windows-styresystemer fra og med XP nu bygger på en fælles kodebase, både servere og klienter.

Sikkerhed
Sikkerhed lå selvfølgelig højt på agendaen, og Valentine forsikrede om, at Windows ikke var mere udsat end andre platforme. Dette modige udsagn underbyggede han med en oplistning af antallet af årlige sikkerhedsrelaterede "hændelser", et begreb som ofte benyttes i forbindelse med sikkerhed, hvor Windows ikke lå specielt meget værre placeret end andre styresystemer.

Men der er forskellige definitioner på, hvad en hændelse præcist dækker over, og ydermere kan man argumentere for, at det ikke antallet af hændelser, men summen af de økonomiske tab som hændelsen medfører, der skal bruges som målestok.

Med en gravalvorlig mine fortalte Brian Valentine, hvorledes de to drabelige orme Code Red og Nimda havde rystet Microsofts udviklingsafdeling, og Valentine var netop den person, som tog initiativ til at lukke udviklingen af produkter ned i begyndelsen af året, hvorefter al kode skulle gennemgås med tættekam for at højne sikkerheden.

I parentes bemærket fremgik det af et andet foredrag samme dag, at de to orme også havde hærget Microsofts egne interne netværk voldsomt.

I hvert fald er Microsofts kultur nu ændret, så alle i organisationen har fokus på sikkerhed, bedyrede Valentine. Han gav et eksempel på dette ved at nævne, at hvor produkterne før var konfigureret til åbenhed - webserveren IIS fulgte med i installationen af en filserver - så er tjenesterne nu lukket ned som udgangspunkt.

Lokal Windows Update

Patches og Windows Update
Et andet sikkerhedsrelateret punkt, hvor Microsoft har fået på puklen, er de mange patches, fejlrettelser, som firmaet udsender i en lind strøm. Besværet og omkostningerne ved løbende at skulle opdatere mange klient-maskiner har fået enkelte analytikere til ligefrem at fraråde brugen af Windows som klient-system. Microsofts svar herpå er en række forbedringer af muligheden for styring af installation af fejlrettelser, samt forbedret fejlrapportering.

På det første punkt er det muligt, ved hjælp af .Net Server 2003 selvfølgelig, at skabe firmaets egen version af Windows Update, den velkendte Windows-funktion til opdatering af systemet.

Fordelen herved er, at en administrator kan gennemgå de fejlrettelser, som udsendes, og nøjes med at udvælge de rettelser som er relevante for konfigurationen på virksomhedens klient-pc'er. For brugerne på netværket ligner den lokale udgave af Windows Update sig selv.

Lokal fejlrapportering
På det andet punkt er det muligt at få Windows XP til at fejlrapportere, når et program går ned. Det kan både foregå som lokal rapportering og som rapportering til Microsoft. Det sidste tilfælde vil Microsoft benytte til at identificere problemer i egen kode og tredje-parts producenters kode, som for eksempel producenter af enheds-drivere.

Lokal fejlrapportering kan være nyttigt til at identificere problemer i den software, som bruges på en virksomhed, hvilket kan benyttes som baggrund ved fastlæggelse af en virksomheds fremtidige software-strategi.

Tjenester med scripting
Selv om den grafiske server-administration altid har været et punkt, Microsoft holdt af at fremhæve i sin markedsføring, så har firmaet nu måtte efterkomme brugernes efterspørgsel af kommandolinie-værktøjer og eksponering af tjenesternes metoder ved hjælp af api'er til scripting. Stort set alle funktioner på serveren kan nu styres ved scripts, sagde Valentine.

Smart backup

Smart backup og finstyring af processer.
Ved hjælp af sine kolleger demonstrerede Valentine en række af de nye funktioner, men det var ikke ligefrem så man kunne høre suset gå igennem den konstant mumlende forsamling.

En enkel demonstration var dog temmelig imponerende. En ny funktion, Volume ShadowCopy Service, er en slags automatisk backup-funktion, hvor samtlige udgaver af en given fil kan gendannes, således at klient-brugere selv er i stand til at foretage gendannelse af filer. Teknologien skulle fungere sammen med adskillige SAN-systemer.

Blandt andre demonstrationer viste Valentine og kompagni .Net Server 2003's stærke funktioner til rapportering og ressourcestyring. Opgavestyring kan foretages med en høj grad af finkornethed, således at visse processer kan tildeles varierende prioritet afhængig af eksempelvis tidspunkt.

Release Candidate 2 af .Net Server 2003 bliver udsendt inden for de næste par uger. Brian Valentine sluttede af med at bekendtgøre, at produktet skulle være færdigproduceret den 12. februar, og selve lanceringen bliver til april.

Næste års IT Forum bliver igen afholdt i Bella Center i København.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere