Prøv fremtidens browser

X-Smiles er en finsk eksperimentalbrowser, som underligt nok slet ikke kan forstå HTML. Den kan derimod læse og male med en lang række XML-baserede fremvisnings-teknologier. Udviklere, som vil prøve kræfter med fremtidens XML-teknologier, kan øve sig med den finske browser.

XHTML og FO

Den finske browser X-Smiles giver et bud på, hvad fremtidens brugeragenter skal kunne kapere. Browseren er ikke meget bevendt på vore dages World Wide Web, for den kan faktisk ikke forstå HTML. Det lyder måske ikke så gennemtænkt, men X-Smiles kan en masse, som de færreste browsere kan i dag.

X-Smiles er skabt til udviklere, som ønsker at stifte bekendtskab med de XML-teknologier, som på sigt kommer til at afløse HTML som det gængse fremvisningsformat.

XHTML
XHTML er selvfølgelig blandt de teknologier, som X-Smiles understøtter. Selv om teknologien oprindeligt er udvidet for at lave en blød overgang fra HTML til XML, så byder den nyeste version af specifikationen på en række nyskabelser, for eksempel validering af formular-data, som indtil videre har krævet en eller anden type scripting-teknologi.

De store browsere understøtter også XHTML, men X-Smiles har et ekstra trick i hatten. X-Smiles kan benytte XForms, som er en selvstændig specifikation der indgår i XHTML, og det er en XML-baseret afløsning til HTML-verdenens formularer. XForms separerer data-modellen fra præsentationen, og sender formularens data tilbage til serveren i XML-format, hvilket nemmer den videre behandling på server-siden.

XSL FO
Opmærkningssproget XSL FO (XML Stylesheet Language, Formatting Objects), som oftest blot omtales som FO, understøttes også i X-Smiles.

XSL FO er XHTML's diametrale modsætning: Hvor XHTML går efter at udstyre indhold med mening på en så fleksibel måde, at det kan gengives på mange forskellige medietyper, så er XSL FO tæt knyttet til visuel præsentation.

XHTML benytter CSS til formatering, og CSS og XSL FO er fundamentalt forskellige måder at formatere indholdet på. I CSS deklareres layout-regler, uafhængigt af XHTML- eller XML-koden. Ved at indsætte en Class-attribut i et element forbindes en bestemt formatering sammen med den kode, som er indlejret under HTML-mærket. XSL FO går et skridt baglæns, og blander formatering med indhold, ligesom HTML 3.2.

XSL FO-baserede dokumenter vil ofte være slutproduktet af en proces, hvor XML-data sammen med XSLT-skabeloner producerer det færdige XSL FO-dokument. Dokumentet kan så fremvises eller benyttes som udgangspunkt til en videre behandling med sigte på andre slutmedier, som for eksempel PDF.


Et eksempel med XForms, SVG og ECMAScript (JavaScript) i skøn forening.

X-Smiles benytter FO-renderingsmaskinen Fop, som er udviklet af Apache-gruppens XML-projekt. Fop er en open source Java-applikation, som udover den visuelle repræsentation også kan generere uddata i PDF, PostScript, SVG og gammeldags ASCII-tekst.

3D

SVG og 3D
XSmiles kan også benytte vektorgrafikformatet SVG, og elementerne i SVG kan manipuleres med scripts.

En anden ny teknologi, som XSmiles kan byde på, er den gamle nyhed X3D, som er en videreudvikling af 3D-XML-sproget VRML. X3D har en vis kompatibilitet med VRML, men forbedrer standarden på en række punkter. Blandt andet er X3D nemmere at udvide, og sproget byder på større fleksibilitet med andre medietyper.

X3D benyttes i øvrigt i MPEG4-specifikationens 3D-understøttelse. For at benytte XSmiles som X3D-fremviser skal man downloade en plug-in og Suns Java3D-biblioteker til Java.

SMIL
Multimediestandarden SMIL er også understøttet af XSmiles. Standarden har ikke haft den store betydning inden for multimedie, hvor proprietære løsninger stadig dominerer, men Microsoft har givet formatet en chance ved at understøtte det delvist i Internet Explorer. SMIL kan givetvis have en fremtid som multimedieformat i den lidt ydmyge ende.

På XSmiles hjemmeside kan man downloade eksempler og demoer, så man kan kigge kilderne igennem. Selv om der går et længere stykke tid før de teknologier, som XSmiles kan håndtere, bliver hverdagskost i de store browsere, så kan det være en god idé at stifte bekendtskab med dem allerede nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere