Det omdiskuterede svenske lovforslag om overvågning af al internettrafik over landegrænsen gennem forsvarets radiotjeneste (FRA) har nu et politisk flertal imod sig.
Men selv om forslaget dermed ser ud til at blive nedstemt, risikerer svenskerne stadig at blive overvåget. Endnu tre næsten identiske lovforslag truer nemlig svenskernes persondatabeskyttelse.
Det siger Rickard Falkvinge, der er leder af det svenske Piratpartiet.
Et af de forslag, som ligger i kø til afstemning, går ud på at give politiet tilladelse til at montere tapningsudstyr i computere i forbindelse med efterforskningsarbejde.
Samtidig skal internetudbydere tvinges til at spionere mod kunderne døgnet rundt. Tanken bag forslaget er ifølge partiet, at politiet når som helst skal kunne gå ind og se, hvad en person har foretaget sig på et givent tidspunkt.
Det handler om masseovervågning
”Det her handler, ligesom FRA-forslaget, om masseovervågning af almindelige borgere, der ikke engang behøver være mistænkt for en forbrydelse. Det er en forkert vej at lede samfundet ud på,” siger Rickard Falkvinge.
Et andet lovforslag fra den svenske bunke er det omdiskuterede Datalogningsdirektiv, som EU vedtog i 2005, som også skal indføres herhjemme.
Direktivet pålægger internetoperatører at logge al datatrafik, som så på politiets opfordring kan udleveres i efterforskningsøjemed.
"Fra at have haft post- og brevhemmelighed, hvor logning har været forbudt, skal operatørerne fremover tvinges til at gemme oplysninger om SMS, e-mail og telefonsamtaler,” siger Rickard Falkvinge.